World Economic Forum scrie că Tunisia este una dintre țările africane care pune preț pe drepturile femeii, ceea ce ajută la creșterea numărului de femei-lider din lume.
Cotele de gen, spun ei, joacă un rol important în ce privește punerea în funcție a femeilor în guvernele mondiale, astfel că în peste două-treimi dintre țările care au depășit o reprezentare de 40% a fost aplicată o formă de cotă.
Numărul de femei reprezentative din Tunisia ar putea suferi un declin după alegerile din 2023.
Datele furnizate de către UIP dezvăluie faptul că femeile reprezintă cel puțin jumătate din puterea decizională din parlamente în doar șase țări, liderul fiind Rwanda, care are o cotă de 60% de deputate în parlament.
Cuba și Nicaragua ocupă următoarele poziții în acest clasament, cu o cotă de 53, respectiv 52%.
Mexicul și Emiratele Arabe Unite sunt egale când vine vorba de cota de gen, iar Suedia și Islanda se numără printre țările care sunt aproape de o cotă egală de gen în parlament.
De cealaltă parte, în lume există destule state care nu au implementat o cotă de gen în parlamente, astfel că numărul femeilor cu putere decizională este redus sau chiar inexistent, iar la coada clasamentului se află Yemen, unde nu există nicio femeie deputat. Vanuatu ocupă a doua poziție de la coada clasamentului, unde o singură femeie ia parte la conducere.
Japonia este poate una dintre cele mai neașteptate prezențe în clasamentul inegalității de gen din parlamente, deoarece doar 10% dintre ocupanții scaunelor din parlament sunt femei.
Australia, Malta, Slovenia și Uzbekistan sunt unele dintre țările care au progresat semnificativ când vine vorba despre diversitatea deputaților fiecărei națiuni.
Unele state, precum Algeria sau Tunisia, fac pași înapoi privind diversitatea de gen la conducere, ca urmarea a schimbării conducerii statelor. Algeria a înregistrat o scădere a numărului de femei din parlament de la 26% la 8% în 2021 după ce au fost realizate schimbări la sistemul de cotă de gen.
În ciuda situației bune din prezent în Tunisia, o scădere a numărului de femei cu putere decizională este așteptată ca schimbare a conducerii, iar aceasta ar fi a doua scădere după cea din 2019.
Comentezi?