Conform Reuters, tratatul, al căror negocieri au durat 15 ani, va permite dezvoltarea sustenabilă, ceea ce înseamnă, printre altele, dezvoltarea de noi tehnologii fără a afecta ecosistemele marine.

Președintele conferinței ONU, Rena Lee, a declarat că „nava a ajuns la țărm”, ca o concluzie a ultimelor zile de negocieri.

Tratatul High Seas este considerat ca fiind foarte important de către mai mulți experți în faună, care își doresc ca 30% din suprafața terestră și cea a oceanelor să fie protejată până la finalul acestui deceniu. Întrucât interesul economic a jucat un rol important în discuțiile care au avut loc în ultimele zile, țările în curs de dezvoltare le-au cerut națiunilor mai bogate să împărtășească informații cruciale, cum ar fi know-how-ul tehnologic.

Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat că „acordul privind tratatul High Seas ne permite să facem un pas foarte important spre conservarea vieții marine și a biodiversității care ne sunt esențiale atât nouă, cât și generațiilor care vor urma.”

Potrivit experților de la Greenpeace, o suprafață a oceanelor de aproximativ 11 milioane de kilometri pătrați va trebui protejată anual până la finalul acestui deceniu pentru ca eforturile de conservare să fie eficiente.

Reprezentantul Greenpeace Laura Meller a declarat că „timpul este din ce în ce mai scurt în ce privește atingerea obiectivelor 30 by 30. Mai avem doar o jumătate de deceniu la dispoziție și nu ne putem permite să renunțăm.”

Ministrul suedez de externe Tobias Billstrom a adăugat că „faptul că am reușit să ajungem la un acord într-o perioadă atât de dificilă reprezintă o victorie atât pentru ONU, cât și pentru sistemul global.”