Revoluția industrială verde

Conform celor spuse de Hamish Chamberlayne, Head of Global Sustainable Equities la firma de investiții Janus Henderson, următorul ciclu economic va fi condus de revoluția industrială verde, adică societatea face o mutare strategică de la o economie bazată pe combustibili la o economie bazată pe consum mic de carbon, o societate digitală și cu infrastructură electronică.

“Ne așteptăm la un boom al investițiilor în aceste zone”, arată Chamberlayne într-o analiză Stockhead.

De asemenea, analiștii se așteaptă ca o parte a producției de semiconductori să se mute treptat în Statele Unite și Europa, o mutare strategică pentru renunțarea la dependența de China.

Energia regenerabilă, soluție pentru criză

Criza energetică va fi în continuare un topic important în 2023. Tehnologia va avea un rol esențial pentru reducerea efectelor crizei și găsirea de soluții mai ieftine și mia sustenabile.

Uniunea Europeană va investi 1.800 de miliarde de euro în Green Deal, iar Statele Unite va investi 370 de miliarde de dolari în US Inflation Reduction Act și vor avea obiective verzi foarte clare.

Investițiile în proiecte de energie regenerabilă au crescut cu 33% în 2022. Chamberlayne se așteaptă ca orice resursă regenerabilă de energie să fie un focus clar pentru investitori în 2023.

Transportul electrificat

Vehiculele electrice câștigă o cotă de piață din ce în ce mai mare în ultimii ani și devin mai atractive. În 2021, Europa a avut 16,5 milioane de noi mașini electrice, de 3 ori mai mult față de 2018.

“Ne așteptăm ca cererea pentru combustibil, care reprezintă 60% din consumul din piață, va scădea în următorul deceniu”, explică Chamberlayne.

Astfel, analistul consideră că momentul acesta va marca un punct de inflexiune în piață care va duce către electrificarea transporturilor și creșterea investițiilor în această zonă.

În următorul deceniu 50% din producția de automobile va fi electrică, menționează reprezentantul fondului de investiții.