În alcătuirea acestui raport, echipa Social Innovation Solutions a studiat peste 150 de resurse media disponibile la nivel internațional.

Care sunt tendințele care ar putea contura 2023 din punct de vedere al sustenabilității? În viziunea echipei Social Innovation Solutions, nu putem vorbi în 2023 de sustenabilitate fără a o corela cu tehnologia.

Astfel, 2 trenduri se văd: smart robotics – un viitor în care roboții și tehnologia pot ajuta la reducerea folosirii chimicalelor pentru a nu mai polua pământul la fel de mult ca în prezent, orecum și la economisirea apei – și tehnologii care să ajute la construcții mai eficiente atât din punct de vedere al procesului de realizare, cât și al eficienței energetice. Aici echipa SIS vorbește despre casele imprimate 3D și fără emisii, prima dintre ele fiind livrată în 2022 de către Mighty Buildings.

Totodată, în segmentul de Business & Innovation din raport este menționată o tendință interesantă pe zona de birouri: eco-birourile, multe companii având ca strategie transformarea spațiilor de muncă într-unele mai sustenabile, precum și folosirea unor piese de mobilier ecologice.

În capitolul destinat agriculturii și alimentației, raportul menționează ca o tendință pentru 2023 etichetarea amprentei de carbon pentru produsele alimentare și de de larg consum, precum și o tendință ce privește creșterea exponențială a instalării panourilor fotovoltaice la nivel global.

O altă tendință de sustenabilitate pentru 2023 este reprezentată de prezența tot mai mare pe piață a produselor electronice prietenoase cu mediul, la fel și a soluțiilor pentru împachetarea acestora. Avem deja exemple de companii, precum Lenovo & Motorola, Samsung și HMD Global (Nokia) care încorporează materiale reciclate în gadgeturi.

Interesant este faptul că echipa Social Innovation Solutions vede ca o tendință pentru 2023 și realizarea produselor de lux din materiale mai prietenoase cu mediul.

Raportul Social Innovation Solutions, 23 Trends for 2023, poate fi descărcat, gratuit, până pe data de 1 martie aici.