Analiza a 4.000 de evenimente meteorologice extreme, de la inundații rapide la secete constante care afectează terenurile agricole, arată că pagubele economice au atins 451 de miliarde de dolari doar în ultimii doi ani, conform The Guardian.
Cifrele indică costul total al fenomenelor meteorologice extreme, nu doar cele corelate cu schimbările climatice. Datele vin în contextul în care liderii mondiali dezbat contribuția țărilor bogate la sprijinirea celor sărace pentru a se adapta la o lume tot mai fierbinte și a face față efectelor meteorologice.
SUA pierde 935 de miliarde de dolari
Raportul numit ”The Economic Cost of Extreme Weather Events” a fost cerut de Internation Chamber of Commerce (ICC) arată o creștere treptată a costurilor provocate de vreme între 2014 și 2023, cu un vârf în 2017 când uragane au lovit America de Nord.
SUA a înregistrat cele mai mari pierderi economice în această perioadă de 10 ani, cu 935 miliarde de dolari, urmate de China (268 miliarde) și India (112 miliarde). Alte țări care au fost afectate sunt Germania, Australia, Franța și Brazilia, iar dacă ne raportăm la numărul de locuitori, insule precum Saint Martin și Bahamas au suferit cele mai mari pierderi.
Incendiile, inundațiile (despre care am scris mai multe aici), furtunile și valurile de căldură au rezultat în costuri tot mai mari pentru guverne, pe măsură ce economia globală a crescut și omenirea a început să locuiască în zone periculoase.
Oamenii de știință au dificultăți în a estima măsura în care activitatea umană contribuie la intensificarea acestor fenomene extreme.
68.000 de decese în Europa din cauza căldurii
Schimbările climatice au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din cele 68.000 de decese provocate de valul de căldură din Europa din vara anului 2022 și au dublat șansele unor ploi extreme în centrul Europei în septembrie, conform unui studiu.
„Principala limitare este că aceste cifre omit impactul real din comunitățile sărace și din țările vulnerabile,” spune Ilan Noy, un economist specializat în dezastre la Universitatea Victoria din Wellington, care nu a fost implicat în studiul ICC.
Un studiu co-scris de Noy a estimat costurile meteo ale schimbărilor climatice la 143 de miliarde de dolari anual, dar studiul a fost limitat de lipsa de date, mai ales în Africa.
ICC a făcut apel la liderii mondiali și le-a cerut să acționeze mai rapid pentru a atribui fonduri țărilor care au nevoie de sprijin pentru a reduce emisiile și a se dezvolta într-un mod care să facă față consecințelor pe care fenomenele meteorologice extreme le prezintă.
Fenomene extreme există și în România. Cei de la Stratos au scris mai multe despre tipurile de fenomene și cum te poți proteja, aici.
Comentezi?