Creativitatea, spune Roxana în cadrul evenimentului Sustenabil Zi de Zi, este cea care ne ajută să găsim soluții noi pentru probleme vechi și cea care contribuie la dezvoltarea sustenabilă și durabilă a societății. Sustenabilitatea în forma ei actuală și în cea care se dorește a fi implementată și de acum înainte se poate regăsi în stilul de viață al generațiilor trecute, care până nu demult își administrau mult mai bine resursele, nu risipeau aproape deloc și reparau tot ceea ce se strica, grație design-urilor simple, dar funcționale, care favorizau consumatorul.
Ca să fim sustenabili, trebuie uneori să reinventăm roata
Totodată, reutilizarea și reciclarea sunt alte două componente ce țin de ecodesign în prezent care în trecut pare că erau „norma”. „Cu alte cuvinte, eram sustenabili cândva, dar nu știam că ne numim așa, sustenabilitatea nu avea încă un nume”, spune Directorul de Marketing al Asociației ENVIRON.
Ulterior, odată cu industrializarea tot mai accelerată și cu înființarea a tot mai multe companii, au apărut noi produse și nevoia de diferențiere. Așa au dispărut ușor-ușor conceptele de ecodesign, reparabilitate și reutilizare. Am uitat, cum spune Roxana, că planeta are limite și că resursele pe care aceasta ni le oferă sunt finite. Am ajuns să consumăm mai mult decât natura poate produce, iar dovada este chiar Ziua Depășirii, ziua în care folosi toate resursele pe care le avem asigurate pentru un an.
În teorie, data acestei „sărbători” ar trebui să fie cât mai aproape de anul următor, dar realitatea ne arată că nu facem mari progrese pentru a o amâna. „Suntem ca niște datornici care se împrumută în fiecare an din ce în ce mai mult și nu restituie niciodată suma împrumutată. Cu fiecare litru de apă irosit sau cu fiecare resursă exploatată excesiv sau inutil, cu fiecare copac tăiat adâncim această datorie pe care o luăm de la generațiile viitoare și nu foarte îndepărtate”, precizează Roxana.
Partea bună în tot acest „haos” al exploatării resurselor este că sunt inovatori, fie că vorbim de companii sau de studenți, care vor să schimbe lumea în bine și să ne ajute să economisim, să refolosim și să salvăm cât mai mult. Printre aceștia se numără studenții Hugo Maupetit și Vivian Fischer de la L'Ecole de design Nantes Atlantique, care au transformat guma de mestecat în roți sustenabile pentru skateboard sau cercetătorii care au reușit să obțină o alternativă la pielea naturală prin prelucrarea ciupercilor sau a cactusului.
Mai sunt și olandezii care au folosit plastic reciclat pentru a crea mai multe piste de biciclete și mulți alții.
Am scris și noi despre multe astfel de soluții pe Green Start-Up și vom continua să mai scriem, pentru că fiecare soluție, fiecare actor care se implică cu o inovație cât de mică, aduce contribuția către un viitor „verde”.
Sustenabilitatea în mâinile comunităților
Dincolo de companii, noi, consumatorii, avem o responsabilitate față de viitorul sustenabil al planetei. Sustenabilitatea nu este un concept abstract, nici un trend și nici un îndemn pentru a ne întoarce la un stil de viață primitiv, ci este o obligație de a încerca să construim un viitor cu echilibru, cu integritate și cu valori precum bunul simț, crede Roxana Puia.
În ultimii ani, ENVIRON a organizat mai multe campanii prin care și-a propus să facă apel la creativitate și la bun simț. „În drumul spre a cultiva un stil de viață sustenabil, am identificat trei ingrediente principale care să ne ajute să construim campanii de succes și primul ar fi oamenii. Avem nevoie de oameni care să ne inspire, avem nevoie de povești care să ne emoționeze și nu în ultimul rând, avem nevoie de mesaje credibile, care să ne convingă”, spune Directorul de Marketing al ENVIRON.
Unul dintre proiectele asociației este Metamorfoza, prin care echipa ENVIRON a realizat o colecție de bijuterii din argint și cu plastic provenit din tastaturile de calculator. „Este un proiect care a încercat să pună reciclarea într-o altă lumină, să demistificăm ce înseamnă acest proces, pentru că uneori oamenii sunt reticenți pentru că nu știu ce se întâmplă la final, dacă într-adevăr se mai pot produce lucruri din fracțiile obținute în fabricile de reciclare”, explică Roxana.
Banii obținuți din comercializarea bijuteriilor respective au fost redirecționate de către brandul Obsidian, cei care au ajutat cu producția lor, către Asociația Magic Wings. Fondurile au fost folosite pentru transformarea unui laborator de informatică nefuncțional într-o bucătărie complet utilată, pe care copiii cu nevoi speciale de la o școală din Sectorul 5 o folosesc pentru a învăța să gătească.
Un alt proiect de succes implementat de Asociația ENVIRON este Comunidar, un proiect care promovează economia circulară la nivel de comportament. Comunidar a creat un spațiu în care oricine poate dona sau lua obiecte pe care o persoană nu le mai folosește, dar care sunt în stare bună și pot fi în continuare întrebuințate, aceasta fiind și singura condiție pentru donarea lor. Printre aceste obiecte se numără cărțile, echipamentele electronice, obiectele vestimentare.
Pentru că implicarea în acest proiect din partea comunităților a fost una mare și a inclus persoane din toată România, ENVIRON a creat în această vară grupul Comunidar online, unde oamenii fac schimb de obiecte pe care le utilizează în fiecare zi.
Acestea sunt doar câteva dintre proiectele care contribuie la un mediu mai curat și la comunități mai sustenabile și mai apropiate. Există și alte moduri prin care putem promova un stil de viață „verde”. Aici intervine din nou creativitatea și abilitatea de a transforma un cadru relaxat, cum este un concert sau un eveniment comunitar, într-un mediu de învățare prin care putem implica toți actorii sociali, de la mic la mare.
Comentezi?