Potrivit BBC, organizatorii The Big Plastic Count cer acțiuni imediate din partea autorităților pentru a rezolva această problemă, întrucât Greenpeace și Everyday Plastic estimează că în UK sunt aruncate anual circa 100 de miliarde de bucăți de plastic.

Studiul, care a fost desfășurat de-a lungul unei săptămâni în luna mai, a implicat analiza atentă a cantității și tipului de plastic care este aruncat în aproximativ 100.000 de case din Anglia.

Organizatorii au concluzionat că reciclarea nu este suficientă pentru a rezolva această problemă, având în vedere cantitatea de plastic aruncată.

Chris Thorne, organizator de campanie pentru mase plastice la Greenpeace UK, a declarat că „aceasta este o cantitate îngrijorătoare de deșeuri din plastic.”

„Dacă pretindem că putem rezolva această problemă doar prin reciclare nu facem decât să dezinformăm ecologic. Creăm 100 de miliarde de bucăți de deșeuri din plastic anual, iar reciclarea abia dacă ajută”, a adăugat el.

Dintre toate tipurile de plastic care ajung la gunoi, 83% dintre ele provin de la alimente și băuturi, cele mai comune produse fiind fructele și legumele.

Nadiya Catel-Arutyunova, consilier pentru politică de sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat că „industria britanică de retail este în fruntea celor care protejează mediul înconjurător prin reducerea ambalajelor din plastic de unică folosință, indiferent de tipul de material.”

Ea a adăugat faptul că „abilitatea de a elimina ambalajele din plastic de unică folosință reprezintă o provocare, însă ea poate fi realizată cu ajutorul parteneriatelor și a colaborării dintre producători. Asta nu înseamnă că magazinele nu fac eforturi pentru a reduce ambalajele de plastic de unică folosință.”

Potrivit guvernului britanic, în 2021 au fost aruncate circa 2.5 milioane de tone de ambalaje de plastic, însă dintre acestea, doar 44.2% au fost reciclate.

Acest lucru este cauzat de faptul că nu toate materialele plastice pot fi sortate și reciclate corespunzător, întrucât datele de la Recoup, o fundație de caritate care luptă cu deșeurile din plastic, arată că 61% din sticlele de plastic sunt reciclate, 36% din containerele de plastic și doar 8% din pungile alimentare de plastic.

Daniel Webb, fondatorul Everyday Plastic, a declarat că „reciclarea nu funcționează și o știm cu toții. Dacă avem impresia că lucrurile sunt reciclate, putem continua pe același drum. Trebuie să ne uităm și la lucrurile care merg mai departe. Dacă vom reduce cantitatea pe care o producem vom putea să reducem cantitatea care este aruncată.”