În plus, liceenii înscriși în program primesc o tabletă cu acces la internet și o bursă lunară pentru a-i sprijini să își continue studiile.

Începând cu anul școlar 2022-2023, 800 de elevi au fost incluși în program - aceștia provin din cele 82 de licee partenere ale programului și au fost recomandați de către cei 170 de profesori parteneri.

Prin Caleidoscop, UiPath Foundation își propune să extindă impactul organizației și să ofere sprijin pentru cât mai mulți elevi de liceu prin noua platformă digitală educațională. Programul se aliniază strategiei fundației de a avea un impact pe termen lung și este complementar programului Salt Către Viitor, inițiat în 2019 și dedicat copiilor din clasele V-VII.

”Lansarea Caleidoscop reprezintă un pas important pentru misiunea noastră. Știm cât este de important să sprijinim acești 800 de liceeni în călătoria lor educațională oferindu-le instrumentele și resursele necesare pentru a-și atinge potențialul maxim”, declară Raluca Negulescu-Balaci, Directoare Executivă a UiPath Foundation. „Nu am fi reușit să demarăm programul fără susținerea liceelor partenere și a profesorilor parteneri. Suntem profund recunoscători pentru implicarea lor și ne propunem în continuare să avem, alături de ei, o abordare holistică și sustenabilă cu impact asupra întregii comunități - copii și tineri, părinți, licee și profesori”, adaugă Raluca Negulescu-Balaci.

Programul Caleidoscop este prezent în orașele București și Cluj-Napoca, precum și în alte 18 cele mai vulnerabile județe din țară, printre care Călărași, Buzău, Teleorman, Bacău, Suceava, Olt, Iași și Neamț. În urma unui chestionar trimis către toți profesorii parteneri, 100% dintre respondenți ar recomanda Caleidoscop și altor școli. Lista completă a liceelor partenere poate fi consultată aici.

”Pentru noi, cei de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, programul Caleidoscop înseamnă continuitate. Prin acest program continuăm să ne sprijinim elevii cu mijloace materiale modeste să urmeze cursurile liceului, așa cum am făcut-o si în cadrul altor proiecte. Am colaborat foarte bine cu toți cei de la UiPath Foundation și suntem convinși că, pentru elevii noștri, programele educaționale oferite sunt valoroase și de un real folos”, declară Prof. Teodora Craus, Director Colegiului Economic “Ion Ghica” Bacău.

După intrarea oficială în program, elevilor li se oferă o tabletă cu acces la internet și li se face un cont pe platforma Caleidoscop. În acest moment, elevii înscriși în program participă la cursuri de limba engleză oferite de profesori din cadrul British Council. În viitor, platforma va oferi și alte experiențe educaționale, cum ar fi o programă pentru dezvoltarea abilităților digitale și sesiuni de orientare vocațională, dar și alte experiențe de învățare asincronă.

Pentru a gestiona numărul mare de elevi, Caleidoscop utilizează un chatbot dezvoltat de DRUID AI, numit Azurel. Chatbot-ul poate răspunde la mai multe întrebări și îi poate direcționa pe liceeni inclusiv către formularul de asistență. De asemenea, voluntarii din compania UiPath au fost o resursă incredibil de importantă în dezvoltarea programului. Cei 17 voluntari implicați au oferit de la sprijin tehnic până la consultări pe diverse teme ce țin de experiența elevilor în platforma digitală educațională. Platforma folosește automatizări, dezvoltate tot de voluntarii din UiPath, pentru eficientizarea proceselor de gestionare a elevilor online.

Astfel, programul a strâns în jurul lui mai mulți susținători, cum ar fi DRUID AI, companie ce a dezvoltat o platformă pentru conversational AI și care a creat pro bono chatbot-ul din platforma Caleidoscop, și Fundația Didona, a cărei misiune este să susțină îmbunătățirea educației copiilor din România și care sprijină bursele a 222 liceeni pentru un an.