Taxonomia Uniunii Europene este un sistem de clasificare care definește „activitățile economice sustenabile” pentru companii, factori de decizie politici și investitori, potrivit CNBC.

În vreme ce UE urmărește să încurajeze investițiile în sursele de energie verde prin taxonomie, noua decizie va afecta finanțarea proiectelor energetice care vor fi demarate în regiune.

Utilizarea gazului natural eliberează 58.5% din emisiile care ajung în atmosferă în urma arderii cărbunilor, și deși centralele nucleare nu eliberează emisii poluante în atmosferă, utilizarea lor ridică problema deșeurilor radioactive.

Deși oficialii europeni au decis să considere gazul natural și energia nucleară surse de energie verde, tot ei adaugă faptul că nu toate activitățile se vor încadra în această excepție.

Spre exemplu, gazul natural va fi considerat sursă de energie verde momentan doar dacă este folosit pentru lucruri precum generarea de energie sau încălzirea caselor, iar centralele vor trebui să se încadreze în anumite limite de emisii.

Centralele care operează pe gaz natural vor fi aprobate doar până în 2030 sau 2035, în funcție de situație.

Centralele nucleare care folosesc tehnologie de ultimă generație, fie că sunt noi sau renovate, vor primi aprobări pentru operare doar până în 2040 sau 2045.

Oficialii europeni trebuie să găsească metode prin care să reducă emisiile cu 55% până în 2030 și să se asigure că Europa va fi neutră din punct de vedere climatic până la jumătatea secolului, conform legii europene a climei.

Laurence Tubiana, CEO al European Climate Foundation, a declarat că „introducerea gazului în taxonomie presupune faptul că UE a ratat șansa de a stabili un standard înalt pentru finanțare sustenabilă. În schimb, s-a întors la pericolul din trecut. Politica și interesele au triumfat în fața științei.”

„Taxonomia UE nu-și va mai putea atinge obiectivul inițial, anume prevenirea dezinformării ecologice în sistem financiar. Investitorii, companiile și clienții vor fi nevoiți să se reorienteze pentru clarificarea și credibilitatea științifică de care au nevoie”, a adăugat el.

Alte voci sunt de părere că decizia UE ar putea fi justificată, întrucât ea „reflectă o conștientizare a faptului că tranziția energetică este un proces mult mai complex și dificil de realizat decât prezentările inițiale”, potrivit lui David Blackmon, un analist și consultant din sectorul energetic.