România se confruntă cu provocări economice semnificative, inclusiv un șomaj ridicat în rândul tinerilor și un procent alarmant de 32% din populație aflată în risc de sărăcie și excluziune socială (față de media europeană de 22%). Șomajul în rândul tinerilor a ajuns la 22,7% în 2024, subliniind nevoia urgentă de intervenții economice și sociale.
Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România a analizat această nevoie și a identificat o soluție care a dus la implementarea proiectului DoSocial.
Prin această inițiativă, se vor crea cel puțin 136 de locuri de muncă prin înființarea a 34 de întreprinderi sociale în regiunile Sud Muntenia, Sud-Est, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Centru și Sud-Vest. Proiectul oferă și formare profesională acreditată, susținută de o subvenție de 900 lei.
„Decalajele economice dintre regiunile dezvoltate și cele defavorizate sunt tot mai evidente. DoSocial vine în ajutorul comunităților vulnerabile, oferind resurse și mentorat pentru dezvoltarea afacerilor sociale,” afirmă Alina Tapai, managerul proiectului.
„Ne bucurăm să anunțăm că, în urma aprobării recente de la autoritatea de verificare, am extins eligibilitatea proiectului și pentru tinerii cu vârsta între 30-35 de ani, indiferent de statutul lor pe piața muncii. Astfel, tot mai mulți tineri vor avea acces la oportunități de finanțare și sprijin antreprenorial.”
Cum te poți implica: Persoanele eligibile pot aplica până pe 31 octombrie 2024 pe dosocial.ptir.ro. Acest proiect reprezintă o oportunitate unică de a contribui la dezvoltarea comunității și de a crea o economie mai echitabilă și sustenabilă în România.
Proiectul este derulat în parteneriat cu fonduri-structurale.ro (Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL) şi are o valoare totală de 14.891.181,35 lei, din care 12.581.496,02 lei reprezintă contribuţia FSE+ și finanțat prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Axa Prioritară 4: Antreprenoriat și economie socială,
Obiectivul general al proiectului „DoSocial” – ID 309000, ce va fi implementat în perioada 01.08.2024 - 31.10.2026, este încurajarea economiei sociale prin sprijinirea înființării de întreprinderi sociale în mediul urban din regiunile mai puțin dezvoltate (Sud Muntenia, Sud-Est, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Centru și Sud-Vest). Scopul final este integrarea pe piața muncii a persoanelor care se regăsesc în una din următoarele categorii: persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, şomeri, persoane din grupuri dezavantajate pe piaţa muncii, persoane inactive.
Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) este singura organizație patronală care reprezintă, la nivel național și european, interesele tinerilor întreprinzători români cu vârste între 18 și 40 de ani.
Comentezi?