Potrivit World Economic Forum, sunt mai mult de câteva companii care inovează în această industrie, fiecare cu propria soluție care individual, nu ar rezolva problema lipsei apei, dar împreună, pot face o diferență pentru toată lumea.

Am scris despre astfel de inovații anul trecut pe Green Start-Up, precum o echipă de cercetători de la MIT care a reușit să dezvolte un sistem în valoare de 4 dolari care poate genera apă potabilă cu ajutorul unui panou solar.

Unul dintre start-up-urile care inovează în ce privește apa potabilă vine din Elveția și se cheamă bNovate Technologies. Echipa respectivă folosește un biosenzor automat, operat de la distanță care monitorizează și detectează orice schimbare în compoziția bacteriană a apei și reușește să facă acest lucru reducând timpul necesar de la câteva zile la doar câteva minute.

Acest lucru este important chiar dacă nu generează apă potabilă în sine, însă ne ajută să determinăm dacă rezervele existente sunt sigure pentru consum și nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.

Indra Water este un start-up indian care folosește soluții fără componență chimică pentru a trata apa, astfel încât aceasta să devină sigură pentru consum, iar astfel reduce risipa de apă dulce.

Până acum, acest sistem a reușit să trateze și să salveze 750 de milioane de litri de apă și are o rată de recuperare a apei de 95% cu o amprentă cu 75% mai mică decât alte sisteme similare.

Majik Water din Kenya se ocupă cu dezvoltarea sistemelor de generare a apei care folosesc un generator atmosferic care funcționează pe principiile condensului pentru a capta umezeala din aer.

Fiind în Africa, acest sistem este cu atât mai folositor și servește mai multor comunități care se confruntă cu probleme în ce privește aprovizionarea cu apă curată.

Acestea sunt doar câteva dintre soluțiile care se concentrează asupra asigurării rezervelor suficiente de apă potabilă, fie că vorbim despre cum să generăm mai multă apă sau cum să o tratăm pentru ca aceasta să fie sigură pentru consum.