Anual, cantitatea de plastic folosit pentru realizarea cardurilor bancare echivalează cu greutatea a 150 de avioane Boeing 747 (greutatea unui avion este de circa 340 de tone). Totodată, amprenta de carbon a celor 6 miliarde de carduri bancare care sunt emise în fiecare an este egală cu cea a jumătate de milion de pasageri care zboară de la Nes York la Sydney.

Având în vedere aceste informații, echipa Thales a încercat să sporească gradul de responsabilite în domeniul bancar și are câteva soluții pentru băncile care emit carduri.

Astfel, una dintre metodele de a reduce consumul de plastic este de a folosi materiale alternative prietenoase cu mediul. Așa au apărut cardurile Thales Gemato Bio Sourced PLA, realizate din acid polilactic, un material produs din resurse regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb.

Compania a livrat, deja, milioane de carduri realizate din amidon de porumb către bănci din întreaga lume.

O altă soluție propusă de Thales este realizarea cardurilor din plastic reciclat adunat din oceane. Cardurile Thales Gemalto Reclaimed Ocean sunt realizate folosind 70% din plastic recilat din zone de coastă, fiecare card fiind produs folosind echivalentul unei sticle de plastic.

Cea de-a treia soluție pe care gigantul francez îl pune pe masă pentru a reduce cantitatea de plastic folosit la producerea cardurilor bancare este reprezentată de cardurile realizate din PVC, la realizarea cărora se folosesc deșeuri de plastic. Prin intermediul cardului Thales Gemalto Recycled PVC, compania vizează înlocuirea tuturor cardurilor bancare realizate din material plastic.