Orașele, cele mai mari consumatoare de resurse naturale

Până în anul 2050, se estimează că mai mult de două treimi din populația globală va locui în orașe, în comparație cu mai puțin de o treime în 1950. Orașele suferă de efectele economiei actuale care se bazează pe un model liniar de tip producție – consum – deșeuri.

Astfel, acestea consumă mai mult de 75% din resursele naturale ale lumii, producând în același timp mai mult de jumătate din toate deșeurile globale și generând între 60% și 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Cea mai bună soluție este trecerea la un model de economie circulară. Implementarea unei economii circulare ar putea aduce beneficii economice și de mediu, transformând în același timp orașele în locuri prospere în care productivitatea este stimulată prin reducerea congestionării, eliminarea deșeurilor și reducerea costurilor inutile.

Totodată, oportunități economice pot fi exploatate, oamenii pot dobândi și dezvolta competențe moderne pentru a satsiface noile locuri de muncă create. În acest fel, orașele pot deveni mai viabile datorită îmbunătățirii calității și sănătății aerului, reducerii emisiilor și poluării și interacțiunii sociale mai sănătoase.

Producția sustenabilă, avantaj competitiv

Industria producătoare generează circa 20% dintre emisiile globale de gaze cu efect de seră, iar producția de energie generează și ea 21% dintre acestea.

Transformarea sistemelor de producție dintr-unele axate doar pe obținerea de profit într-unele responsabile mai sustenabile este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru asigurarea unui tip adecvat de creștere economică.

Dacă până în prezent companiile obțineau avantaj competitiv prin oferirea de produse la un preț mai mic consumatorilor prin scăderea costurilor de producție, în prezent, aspecte precum loialitatea față de un brand sau inovația au devenit surse ale conferirii de avantaj competitiv pentru o companie.

Descoperiți și alte tendințe care ne pot ajuta să construim comunități mai sustenabile pe site-ul sustainable-futures2030.org.

Soluțiile nu privesc doar companiile, ci și acțiuni ale guvernelor care să încurajeze o producție sustenabilă în rândul acestora, în special în industriile care emit cea mai mare cantitate de emisii de dioxid de carbon.

Companiile își pot încuraja clienții spre a consuma responsabil prin vânzarea de produse mai durabile, în timp ce factorii de decizie pot implementa reguli care reduc prețul acestor produse și pot percepe taxe pe bunurile fabricate în unități cu amprentă de carbon mare.

Ambalajele sustenabile devin necesitate, nu doar un trend

Aproximativ 82% dintre consumatorii din întreaga lume ar dori să vadă mult mai puține ambalaje de plastic în produsele pe care le cumpără. Uneori, însă, ambalarea nu poate fi eliminată din procesul de producție – distribuție - consum. În aceste cazuri, singura soluție rămâne ca ambalajul să poată fi reciclat.

O soluție pentru diminuarea amprentei de carbon pe care companiile o generează prin producerea de bunuri de larg consum presupun schimbarea felului în care clienții își fac aprovizionarea din magazinele de retail. Astfel, clienții ar veni cu recipiente de acasă și și-ar face plinul la magazin din diversele produse puse la dispoziție: lapte, apă, cereale, fructe ș.a.m.d.

O altă soluție este crearea de amabalaje ce pot fi refolosite precum sticlele sau borcanele. Odată returnate, acestea vor putea fi refolosite de producător pentru a reumple recipientele cu produsul dorit de client.

Un alt trend din ce în ce mai preluat de companii este afișarea amprentei de carbon a fiecărui produs sau serviciu folosit. Pe de-o parte trend, pe de altă parte soluție, această acțiune îi face conștienți pe consumatori de impactul pe care achiziția acelui produs sau serviciu îl are asupra mediului.

Energia, sursă de vitalitate, dar și pericol

Deși decarbonizarea este un trend mai vechi, rămâne în picioare în continuare, pentru că cele mai multe țări nu găsesc resursele să facă o schimbare.

Câteva soluții ar fi stocarea de energie pe durată lungă, bateriile avansate și hidrogenul verde. Hidrogenul verde, în special, va fi una dintre cele mai mari tendințe de sustenabilitate pentru anii următori, deoarece are potențialul de a acționa ca stocare de lungă durată și sezonieră a combustibilului disponibil la cerere pentru a genera energie.

Statele și companiile energetice intensifică producția de hidrogen din surse regenerabile. În curând, acesta va deveni la fel de cunoscut în rândul soluțiilor alternative la producția și distribuția de energie ca energia eoliană sau cea solară.

Descoperiți și alte tendințe care ne pot ajuta să construim comunități mai sustenabile pe site-ul sustainable-futures2030.org.