Comisia Europeană vrea să publice acest document-ghid numit Taxonomia UE în care notează mai multe politici pentru investiții verzi, pentru ca la nivelul organizației europene să se atingă țintele de climă și energie pentru 2030, dar și cele din European Green Deal. Documentul, spune Comisia, este vital pentru ca investițiile să se facă în proiecte și activități sustenabile.

De asemenea, pandemia de COVID-19 a arătat că e nevoie ca statele membre să redirecționeze fondurile spre proiecte sustenabile pentru ca economiile, afacerile și societatea să fie mai reziliente în fața șocurilor climatice și de mediu.

Taxonomia UE este un sistem de clasificare, prin care se stabilesc mai multe activități economice responsabile cu mediul. Poate juca un rol esențial în scalarea investițiilor sustenabile la nivelul UE și în implementarea European Green Deal.

Problema este însă că în momentul de față există controverse față de aceste clasificări. UE ar dori ca anumite investiții în gaze naturale și energie nucleară să fie considerate sustenabile. Acest lucru este susținut de mai multe state membre care argumentează că gazele naturale sunt necesare ca un pod spre un viitor mai verde. Principala susținătoare a adăugării gazelor naturale și a energiei nucleare este Franța, iar principalul opozant este Germania.

Ministrul schimbărilor climatice din Austria a numit includerea celor două elemente ca o operațiune negativă. De asemenea, mai multe țări au amenințat că vor da în judecată Comisia EUropeană dacă Taxonomia va trece astfel. Experții în schimbare climatică avertizează că această mutare ar putea să încurajeze fenomenul de „greenwashing”, adică luarea de măsuri false care ar proteja mediul, dar ambalate ca fiind pozitive.

Regulamentul Taxonomiei a fost publicat pe 22 iunie 2020 și a intrat în dezbatere în 12 iulie 2020. Regulamentul are șase obiective principale:

  • Reducerea schimbărilor climatice
  • Adaptarea la schimbările climatice
  • Folosirea sustenabilă a resurselor marine și de apă
  • Tranziția spre o economie circulară
  • Prevenția și controlul poluării
  • Protecția și restaurarea ecosistemelor și biodiversității.

Pe 2 februarie 2022 Comisia a aprobat o formă temporară a regulamentului care include, sub anumite condiții stricte, activități pe bază de energie nucleară sau de gaze naturale.