Un raport al Beyond Fossil Fuels citat de Euronews arată că 3 țări europene sunt în special foarte dependente de combustibilii fosili pentru a genera electricitate: Italia, Marea Britanie, Germania.
Și România este pe lista țărilor analizate de Beyond Fossil Fuels privind situația actuală și planurile viitoare ale guvernelor privind folosirea de combustibili fosili pentru sistemele de electricitate, alături de Bulgaria, Polonia, Marea Britanie, Italia și Germania.
În ceea ce privește cele 3 țări europene din top, guvernele acestora și-au asumat obiective ambițioase privind decarbonizarea sectoarelor energetice până în 2035.
Însă toate cele 3 țări duc lipsă de planuri concrete privind stoparea folosirii combustibililor fosili în cele peste 900 de centrale electrice deja existente, dacă nu mai ținem cont de altele noi pe care plănuiesc să le dezvolte.
La rândul lor, țara noastră, Polonia și Bulgaria vor să crească, în total, capacitatea centralelor pe gaz de la 9 la 24 de GW.
Echipa Beyond Fossil Fuels atrage atenția asupra faptului că multe dintre aceste proiecte sunt finanțate cu bani europeni care, teoretic, ar trebui să ajute aceste țări să-și modernizeze sistemele energetice și să le transforme în unele mai sustenabile.
În 2023, combustibilii fosili au generat 24% din electricitatea folosită la nivel european – 17% doar la nivelul Uniunii Europene.
Doar țări precum Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Luxemburg, Kosovo și Cipru nu au centrale ce folosesc gazul pentru a-l transforma în electricitate.
Din cele 855 de centrale europene care folosesc gaz, aflate în baza de date a Beyond Fossil Fuels, doar 4 au fost închise din 2023 până acum. Doar 7 dintre ele sunt planificate a fi închise până în 2035, termenul limită până la care Agenția Internațională a Energiei a declarat că națiunile dezvoltate ar trebui să înceapă decarbonizarea industriilor pentru a putea păstra creșterea medie a temperaturii sub 1,5 grade Celsius.
Comentezi?