Sectorul energetic aduce cu sine cea mai mare cantitate de gaze cu efect de seră (gaze care absorb și emit energie radiantă în gama cu infraroșu termic; N.red.) ca rezultat al consumului de combustibili fosili pentru energie precum petrolul și cărbunele, conform unui infografic publicat de VisualCapitalist.
Graficul de mai jos reprezintă toate emisiile de carbon din sectorul energetic la nivel global pe regiuni din 2023, cu un top 10 al țărilor poluante. Numărul total al emisiilor este reprezentat în milioane de tone de dioxid de carbon (CO₂e) cu schimbările din 2022 până în 2023.
Datele din raportul celor de la Energy Institute’s Statistical Review of World Energy 2024 includ emisii din producția de energie, arderea, procese industriale, transportarea și distribuirea de combustibil fosil.
China: cel mai mare producător de dioxid de carbon
În 2023, China a produs 31% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din lume, cu 12.6 miliarde de tone - o treime din emisiile globale și mai mult decât emisfera vestică și Europa la un loc.
Populația mare a Chinei continuă să depindă de cărbune și petrol ca sursă principală de energie. Cu toate că țara investește în energie regenerabilă, încă a existat o creștere de 6% a emisiilor de carbon în 2022.
Emisiile de carbon la nivel regional
Regiunea Asia-Pacific are o creștere de 3.4% a emisiilor, cu toate că țări ca Japonia, Coreea de Sud și Taiwan au înregistrat scăderi.
China, Statele Unite și India emit cel mai mare nivel de dioxid de carbon nu numai în sectorul energetic, dar și în toate sectoarele generale. Conform Global Carbon Atlas, cele trei țări au emis peste jumătate din dioxidul de carbon din lume în 2021.
India, a treia țară ca nivel de emisii, investește în producția de cărbuni și plănuiește dublarea producției la 1.57 miliarde de tone până în 2030. Emisiile globale vor avea o creștere de 10% până în 2030 din cauza Indiei, susține International Energy Agency.
Comentezi?