Stabilită după Conferința Națiunilor Unite pentru Mediu, care a avut loc în 1972 chiar în Suedia, Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie.

Annika Strandhall, ministrul Climei și al Mediului din Suedia, a declarat că „una dintre principalele priorități ale guvernului suedez în acest moment este crearea de locuri de muncă verzi pentru viitor prin accelerarea tranziției climatice. Ca parte a eforturilor noastre de a ne implementa ambițiile climatice, trebuie să acționăm împotriva activităților care au un impact negativ asupra sănătății și mediului nostru.”

„Mesajul nostru către comunitatea globală este clar. Câștigătorii cursei globale vor fi aceia care accelera tranziția, nu aceia care vor rămâne în urmă și care vor continua să depindă de combustibilii fosili”, a adăugat ea.

Potrivit Fibre2Fashion, zeci de milioane de oameni din întreaga lume au participat la conversații pe social media în care cereau acțiuni imediate pentru climă și mediu.

Multe țări și comunități din lume au acționat de Ziua Mondială a Mediului și au promis să facă o diferență reală asupra mediului.

Liderii religioși au participat și ei și au semnat un acord privind finanțarea responsabilă pentru mediu.

Acordul implică faptul că aceste organizații vor lucra doar cu instituțiile financiare care se aliniază cu Acordul de la Paris, care presupune limitarea ratei încălzirii globale la 1.5 grade Celsius.

Una dintre țările care va acționa pentru protejarea mediului înconjurător este Paraguay, care a primit un sprijin financiar în valoare de 50 de milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu. Țara va folosi noua finanțare pentru a lansa proiectul Paraguay + Verde prin care dorește să se adreseze schimbărilor climatice.

Argentina va lucra cu Chile pentru a implementa strategia națională ce privește speciile exotice invazive.

Companiile se vor implica și ele pentru a ajuta mediul înconjurător, iar una dintre acestea este Quest Global, o companie de inginerie din Singapore, care a anunțat Quest Global Pledge, un efort global de reîmpădurire. Compania se va alia One Tree Planted pentru a planta 500.000 de copaci până în 2025.

Anul acesta a avut loc cea de-a 49-a aniversare a Zilei Mondiale a Mediului.