Potrivit Reuters, Norvegia este unul dintre cei mai mari producători de petrol din Europa de Vest, iar țara vrea să-și reducă amprenta de carbon cu 55% până în 2030.

Cu toate acestea, până în 2021, doar 4.5% din emisii au fost reduse, potrivit statisticilor oficiale.

Platformele de pe mare ale țării nu pot fi conectate la sistemul de alimentare cu energie electrică de la hidrocentrale, întrucât rezervele de apă au atins cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani, ceea ce a cauzat o creștere a prețului energiei.

Platformele petroliere de pe mare sunt responsabile pentru aproximativ un sfert din emisiile Norvegiei, întrucât ele au nevoie de gaz pentru a funcționa.

Eide a declarat că „o alternativă ar fi să închidem prematur platformele de exploatare vechi, în loc să le modernizăm.”

„Cred că un răspuns mai potrivit ar fi să suplimentăm capacitatea de producție a energiei electrice. Ideea ar fi ca centralele eoliene să poată furniza mare parte din energia necesară pentru alimentarea acestor platforme”, a adăugat ministrul.

Oficialii țării vor ca, până în 2040, Norvegia să aibă o capacitate de producție eoliană pe mare de 30 GW, care ar fi aproape cât capacitatea hidroelectrică din prezent a țării.

Ministrul Climei și Mediului din Norvegia speră că odată cu creșterea prețurilor pentru energie va accelera și proiectarea noilor ferme de energie regenerabilă, precum centrale eoliene pe țărm și chiar parcuri de panouri solare instalate pe lacurile de acumulare ale hidrocentralelor.

„Suntem încrezători că vom putea acum să reîncepem dezvoltarea unora dintre aceste proiecte de energie solară și eoliană”, a adăugat el.