Campania este deja implementată pe piețele vorbitoare de limbă germană ale STRABAG - Austria, Germania, Elveția, urmate de Republica Cehă, Slovacia și acum România.

Sectorul construcțiilor este responsabil pentru aproximativ 38% din totalul emisiilor de CO2 la nivel global - 28% reprezentând emisiile operaționale, atribuite funcționării zilnice a clădirilor și 10% emisiile de carbon încorporat, rezultate din producția de materiale de construcții împreună cu construcția de clădiri și alte structuri.

În acest context, compania STRABAG și-a asumat misiunea de a deveni neutră din punct de vedere climatic de-a lungul întregului lanț valoric până în 2040 și - împreună cu partenerii externi - pentru a face construcțiile mai durabile și mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Strategia STRABAG evidențiază amprenta economică, de mediu și socială a companiei pe trei mari piloni: oamenii, planeta și inovația. Astfel, compania a conturat o strategie solidă de decarbonizare, care pune accent pe materiale ecologice, pe utilizarea eficientă a resurselor și reciclabilitatea acestora, precum și pe elemente de proiectare specifice pentru a reduce pierderile și a limita impactul negativ asupra mediului.

Odată cu lansarea viziunii #workonprogress, STRABAG a definit trei priorități/axe strategice de sustenabilitate:

Emisii de carbon

Parcursul de sustenabilitate al STRABAG include următoarele obiective de etapă: emisii neutre în toate locațiile administrative, proiecte de construcții neutre din punct de vedere climatic, construcții cu funcționare neutră din punct de vedere climatic, pentru a ajunge în 2040 la neutralitate de-a lungul întregului lanț valoric – materiale, proiecte de construcție, operare neutre din punct de vedere climatic.

STRABAG construiește și utilizează instalații de energie solară de peste zece ani și își propune o extindere strategică în iniţiative de energie regenerabilă. De asemenea, compania dezvoltă în mod sistematic tehnologii de reducere a amprentei de carbon a betonului și, împreună cu parteneri din industrie și cercetare, acumulează o experiență importantă în utilizarea betoanelor cu emisii reduse de carbon. O altă arie de expertiză o reprezintă construcțiile din lemn, un material sustenabil, prin subsidiara ZÜBLIN TIMBER.

Materiale și circularitate

STRABAG ajută la realizarea de drumuri mai sustenabile cu Clean Air Asphalt (ClAir® Asphalt), un produs multifuncțional care purifică aerul și reduce zgomotul, scăzând astfel impactul traficului de vehicule asupra oamenilor și a mediului înconjurător. STRABAG este o companie inovatoare și în ceea ce privește reciclarea asfaltului, investind în cercetări cu privire la cea mai bună modalitate de a obține rate ridicate de reciclare, menținând în același timp standarde înalte de calitate. Datorită expertizei sale înalte în domeniile renovării și reamenajării, Grupul contribuie la conservarea clădirilor existente și la conservarea resurselor valoroase.

Digitalizare, procese și inovație

STRABAG implementează 250 de proiecte de inovație și 400 de initiative de sustenabilitate. Revoluția digitală are protențialul de a schimba fața industriei de construcții, iar STRABAG face numeroși pași în această direcție. Printre tehnologiile implementate de companie se numără: BIM 5D – Building Information Modeling, senzori și camere avansate, printare 3D sau printare 3DLight_OnSite - roboți de imprimare 3D mobili în mod individual, dar sincronizați între ei, care operează direct pe șantier.

Subsidiara din România a STRABAG se evidențiază ca unul dintre pionierii utilizării BIM. Aceste tehnologii au jucat un rol important în finalizarea înainte de termen a drumului expres care asigură legătura dintre Centura Oradea și Autostrada Transilvania, precum și în execuția terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Vizualizarea proiectului, scanările șantierelor cu drona, machine control și modelarea 3D pentru coordonarea tehnică și extragerea cantităților au fost câteva dintre cele mai dese utilizări ale procesului BIM în proiectele STRABAG.

În proiectul de la Oradea, STRABAG a utilizat capacitățile Building Information Modeling (BIM) pentru a eficientiza procesele de construcție și pentru a îmbunătăți transparența în monitorizarea proiectului. Astfel, modelarea 3D dinamică și actualizările rapide de date oferite de BIM au permis echipei STRABAG să urmărească fiecare aspect al fazei de construcție cu acuratețe și rapiditate. Această tehnologie a fost esențială în minimizarea erorilor, optimizarea alocării resurselor, precum și în respectarea programului de lucrări.

În ceea ce privește proiectul de la Iași, scanările cu drona și încărcarea datelor procesate în cloud au oferit acces rapid la informații atât pentru echipele din birou, cât și pentru echipele din șantier, permițând o evaluare rapidă a corectitudinii lucrării sau o măsurarea preliminară a stocurilor și cantităților din șantier. Vizualizarea proiectului a jucat un rol important în comunicarea cu comunitatea impactată de lucrările extinderii Aeroportului Iași, prin punerea la dispoziție de vizualizări pentru simularea etapelor de execuție și reconfigurarea rutelor de transport.

STRABAG activează pe piața românească din 1991, stabilindu-și sediul central în București în 1994. În prezent, Grupul STRABAG are filiale în toate regiunile importante ale României și activează în toate sectoarele de construcții, în special în segmentele de infrastructură de transport, construcții de clădiri și inginerie civilă, precum și în proiecte de construcții de mediu.

STRABAG România a încheiat anul 2023 cu o creștere de 65% a volumului de producție, de la 315,46 milioane de euro în 2022 la 519,26 milioane de euro. De asemenea, a înregistrat o creștere de 10% a numărului de angajați, de la 1.768 în 2022 la 1.942 de angajați la sfârșitul anului trecut.