Potrivit Euronews.green, combustibilii fosili încă ar putea înregistra o creștere pe termen scurt, lucru necesar pentru stabilizarea furnizării de energie.

Totuși, situația din prezent poate fi o oportunitate pentru ca mai multe țări din lume să adopte energie verde, regenerabilă în favoarea alternativelor poluante.

Directorul-general al IRENA, Francesco La Camera, a declarat că „pe termen scurt, guvernele trebuie să se preocupe de furnizarea energiei către cetățeni.”

Pentru a asigura un flux stabil de energie, unele țări se descurcă cu sursele de energie pe care le au la dispoziție, chiar și cu centralele pe cărbuni.

Germania este unul dintre statele care amână închiderea acestor unități de producție energetică pentru a furniza energia necesară către cetățeni, în vreme ce Marea Britanie ar putea apela din nou la acestea „ca o ultimă soluție” în cazul în care celelalte surse nu vor fi suficiente.

„Însă pe termen mediu și lung, criza din Ucraina va accelera tranziția energetică, pentru că guvernele și-au dat în sfârșit seama că sursele regenerabile nu sunt benefice doar pentru mediu, PIB sau locuri de muncă, însă ele asigură și o siguranță energetică”, a adăugat La Camera.

„Regenerabilele sunt cel mai competitiv mod de a produce energie în prezent”, a menționat el.

Țări din Asia și Europa iau în calcul redeschiderea centralelor nucleare și ar putea redeschide unități de producție energetică ce au fost închise după dezastrul de la Fukushima din 2011.

„În linii mari, energia nucleară nu este cea mai bună opțiune din cauza costului, problemelor legate de siguranță și pentru că orice contribuție pe care ar putea să o aibă aceste centrale ar putea veni prea târziu”, a concluzionat La Camera.