Conform Euronews.green, un studiu dat recent publicității a demonstrat că vopselurile speciale pot ajuta la reducerea temperaturilor din zonele în care sunt implementate chiar și cu 1.5 grade Celsius. Aceasta este munca depusă de cercetătorii din cadrul Nanyang Technological University (NTU), care au vopsit terasele, pereții și șoselele dintr-o zonă industrială din Singapore cu o vopsea care ajută la reflectarea căldurii emanate de razele solare pentru a determina cât de eficientă este această soluție.

Astfel, aceștia au demonstrat că există anumite tipuri de vopseluri care ne pot ajuta să rezolvăm temporar problema căldurii excesive cu care anumite zone de pe glob se confruntă; studiile realizate pe acest subiect în trecut au demonstrat acest lucru, dar doar prin simulări sau la scară mică.

Cercetătorii au comparat datele obținute dintr-o zonă vopsită cu cele dintr-o zonă nevopsită din apropiere pentru a analiza temperatura sau confortul termic. Aceștia au măsurat lucruri precum mișcarea aerului, umiditatea și nivelurile de radiație de-a lungul a două luni și au descoperit că în zona vopsită a avut loc o reducere a căldurii emanate de 30%.

Rezultatele au demonstrat faptul că temperaturile înregistrate în perioadele cele mai toride dintr-o zi au fost chiar și cu două grade mai mici, o îmbunătățire ce nu poate fi ignorată.

Dacă ne referim la zone specifice, rezultatele arată că pe acoperișurile vopsite cu substanța specială au putut reflecta cu 50% mai multă căldură și au absorbit cu 40% mai puțină radiație solară.

Și pietonii au simțit beneficiile, pentru că pe trotuare, temperaturile au fost cu 1.5 grade Celsius mai mici.

Dr. E V S Kiran Kumar Donthu, autorul principal al studiului, a declarat că „studiul nostru oferă dovezi cum că vopselurile potrivite pot ajuta la reducerea căldurii și contribuie la răcirea mediului urban.”

„Aceasta este o soluție minim intrusivă pentru răcirea orașelor care are efect imediat, comparativ cu alte alternative, care necesită schimbări la nivel de infrastructură”, adaugă acesta.

Soluția aceasta poate fi implementată rapid și relativ accesibil de către orașele afectate de vremea caniculară ca o măsură pe termen scurt, până ce vor fi dezvoltate și implementate soluții mai complexe pentru reducerea temperaturilor.”

Cum Europa a trăit una dintre cele mai fierbinți veri din istoria sa anul trecut, vopseaua cu efect de reducere a temperaturilor ar putea fi o adiție necesară în bugetul orașelor.

Sursă foto: NTU