Euronews.green scrie că și în trecut cercetătorii au asociat vremea fierbinte cu problemele serioase de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau atacurile cerebrale, conform Doctorului Daniel W Riggs, epidemiolog și profesor asistent al diviziei de medicină a mediului în cadrul University of Louisville School of Medicine din Kentucky.

Inflamația, parte din răspunsul sistemului imunitar în cazul unei infecții sau răni, este asociată cu problemele cardiovasculare, iar acest răspuns imun este produs de citokine, proteine eliberate de unele dintre celulele sangvine.

Echipa de cercetători coordonată de Riggs a colectat mostre de sânge de la 624 de persoane implicate în proiectul Green Heart Project, care a studiat modul în care plantarea de verdeață poate reduce expunerea la poluare și șansele de a dezvolta boli de inimă.

Cercetătorii au măsurat 11 tipuri de citokine și nouă tipuri de celule imunitare și au ajustat rezultatele în baza lucrurilor precum vârsta, sexul sau rasa, lucru care a dus la concluzia că într-adevăr expunerea la temperaturi ridicate este responsabilă pentru creșterea nivelului unora dintre citokine. Una dintre acestea, numită TNF-alpha, spune Riggs, „joacă un rol important în ce privește dezvoltarea bolilor cardiovasculare.”

Temperaturile ridicate au fost asociate și cu creșterea nivelurilor unora dintre leucocite, cunoscute drept monocite, ceea ce sugerează într-adevăr căldura declanșează inflamația ca răspuns imun.

Cercetătorii au fost surprinși de faptul că mare parte din schimbări au avut loc la nivelul structurii celulelor după expunerea pe termen lung la vremea caniculară.

Dr. Judith Lichtman, președinta departamentului de epidemiologie a bolilor cronice în cadrul Yale School of Public Health din New Haven, Connecticut, a declarat că „acest studiu este foarte valoros pentru că experții încearcă să își dea seama, la nivelul corpului, de mecanismele care pot contribui la acest risc ridicat.”

Deși acest studiu a fost realizat într-o zonă mică, pe subiecți care petrec foarte mult timp afară și nu într-un loc acoperit și răcoros, rezultatele nu pot fi considerate ca fiind concludente, însă ele reprezintă un bun punct de plecare pentru viitoarele cercetări pe această nișă.