Euronews.green scrie că după această reușită, conducătorii vor nu doar alimentarea cu energie 100% verde a statului, ci și exportul excesului energetic către țările vecine care au nevoie de aceasta pentru a-și atinge obiectivele de mediu. De asemenea, în 2022, Scoția a produs cu 26% mai multă energie regenerabilă decât în anul precedent.

Totodată, pe lângă faptul că a produs suficientă energie regenerabilă pentru a alimenta întreaga țară, Scoția a reușit să reducă și consumul cu 4%, la un total de 22.040GWh.

Secretarul Scoției pentru Energie, Neil Gray, a declarat că „pentru prima dată Scoția a produs mai multă energie regenerabilă decât a consumat, demonstrând potențialul național pentru o economie verde.”

„Ambiția noastră este nu doar să generăm suficientă energie verde pentru a alimenta locuințele și afacerile din Scoția, dar și să exportăm energie către vecinii noștri, să sprijinim crearea locurilor de muncă la nivel național și eforturile de decarbonizare ale partenerilor noștri”, adaugă acesta.

Tot el a menționat că una dintre problemele care ar putea îngreuna procesul este infrastructura energetică depășită și le cere oficialilor Marii Britanii să extindă investițiile în acest sens, dar și pentru extinderea rețelei de surse regenerabile de energie.

Totuși, el este de părere că Scoția mai are potențial încă neexploatat privind energia regenerabilă, lucru care ar putea ajuta la creșterea economiei locale prin crearea de noi locuri de muncă.

Gray a explicat că „în mai multe domenii, progresul este încetinit de capacitatea rețelei și de lipsa unui mecanism al pieței pentru stocare prin hidroenergie, motiv pentru care avem nevoie acum mai mult ca niciodată de sprijin financiar din partea Marii Britanii pentru a sprijini industria în anii ce vor urma.”