Printre participanții la eveniment s-au numărat Nicolae Trofin, Chief Sales Officer B2B FLIP, Mădălin Ilie, Director General Telerenta și Mădălina Corciu, PR&CSR Manager, Humana People to People Romania.
Deși din industrii diferite, toți reprezentanții au vorbit despre cum circularitatea a fost integrată în modelele respective de business și cum aceasta ajută la prelungirea duratei de viață a bunurilor în economie.
Pentru Flip.ro, de exemplu, circularitatea a fost de la început importantă, pentru că ea a stat la baza modelului de business. Flip.ro este un marketplace înființat în 2019, de către 3 tineri antreprenori: Alin Luca, Alex Burghelia și George Moroianu. În prezent, Flip este liderul companiilor de tehnologie din Romania care cumpără și vinde telefoane recondiționate.
Ca și în cazul cumpărării unui telefon nou, produsele achiziționate de la Flip.ro includ o garanție de 12 de luni, livrare rapidă și suport permanent pentru clienți. În plus, cumpărarea unui telefon recondiționat va contribui, de asemenea, la protejarea planetei noastre.
Din 2021, compania face parte din grupul eMAG de la care a primit și finanțare de 8 milioane de euro, a ajuns la peste 130 de angajați și s-a lansat deja în Bulgaria și Ungaria. Până acum peste 120.000 de clienți au apelat la Flip.ro pentru a vinde sau cumpăra un telefon ca nou, la prețuri avantajoase.
Prin activitatea sa, Flip.ro a început să atragă chiar și atenția instituțiilor statului, după cum spune chiar Nicolae Trofin. „Sunt foarte multe instituții publice care vor să cumpere telefoane recondiționate sau alte electronice, dar sunt și disponibile să vândă sau să ofere stoc existent. Le casează, dar este păcat să le caseze, pentru că am văzut că sunt dispozitive care ar putea să mai funcționeze cel puțin 3-4 ani foarte bine”, precizează acesta.
Deși a fost lansat inițial în România, Flip.ro s-a extins rapid și în alte state europene, astfel că aria sa de acoperire cuprinde și țări precum Bulgaria sau Grecia. Așadar, în prezent, echipa Flip.ro cumpără telefoanele de care utilizatorii nu mai au nevoie și le revinde chiar și dincolo de granițele României.
„Vrem să fim un model de business și pentru alte companii din România și ne dorim să și contribuim la conștientizarea faptului că trebuie să reutilizăm și să reducem”, adaugă Nicolae.
Un motiv important al succesului pe care Flip.ro l-a avut la noi în țară, dar nu numai, este suita de avantaje cu care vine achiziționarea telefoanelor recondiționate. Spre deosebire de achiziționarea clasică a unui telefon second-hand, Flip.ro oferă aceleași beneficii ca un magazin care vinde produsele de noi. Astfel, clienții beneficiază de garanție, de posibilitatea de retur și chiar de recondiționarea și igienizarea dispozitivelor la standardele cele mai înalte.
Iar tocmai succesul pe care acest model de business l-a avut i-a determinat pe oficiali să extindă oferta și către alte tipuri de dispozitive, respectiv tabletele și să ia în calcul extinderea către piața laptopurilor.
Beneficiile unui model circular
Nu în ultimul rând, așa cum precizează Alexandru Laibăr, Directorul Executiv CERC, un alt beneficiu foarte important pe care îl aduc aceste modele de business este reducerea amprentei de carbon a produsului respectiv.
„Iar aici, dacă ne referim la companii, începând cu 2027, toate companiile vor fi obligate să raporteze progresul de sustenabilitate, inclusiv IMM-urile, acest tip de circularitate va intra în raportul companiilor ca și economie de amprentă de carbon”, spune Nicolae Trofin.
Iar cum cererea a crescut, la fel a devenit important pentru Flip.ro ca echipa să se extindă și ea, motiv pentru care, adaugă CSO-ul B2B al companiei, tehnicienii implică activ elevii și studenții care își doresc să urmeze o carieră în sustenabilitate.
O altă companie din România care adoptă acest model de economie circulară este Klap, care se ocupă de recondiționarea telefoanelor, a tabletelor, a laptopurilor, dar și a accesoriilor IT.
Cristian David, CEO-ul Klap, spune că „preluăm dispozitive din piață de la consumatorul final, de la persoane fizice, dar și de la companii și în același timp avem o echipă tehnică internă care se asigură că ele sunt în stare optimă de funcționare, le recondiționăm acolo unde este nevoie, iar ulterior ne ocupăm de revânzarea lor.”
Iar pentru a ajuta și alte companii care vor să contribuie la acest model economic sau care vor să se perfecționeze, Klap împărtășește cu acestea expertiza pe care experții din cadrul companiei au acumulat-o de-a lungul timpului.
Companiile de telefonie încep să adopte și ele acest model de economie, iar Klap colaborează de anul trecut cu unul dintre operatorii din România pentru preluarea, evaluarea, recondiționarea și revânzarea dispozitivelor, dar și pentru remunerarea consumatorilor.
„Beneficiul este că ei, neavând expertiza, merg mai departe și oferă acest serviciu în piață”, precizează Cristian David.
Colaborarea dintre companii va facilita implementarea economiei circulare la scară largă în toate industriile unde aceasta poate deveni parte din activitatea. Trainingul continuu al angajaților și împărtășirea de know-how sunt două dintre elementele care ne vor permite să trăim în viitorul sustenabil pe care ni-l dorim.
Comentezi?