Astfel, conform datelor Flip.ro, un smartphone recondiționat reduce cu 63%, în medie, consumul de CO2 asociat cu producerea de telefoane noi.

Prin activitatea sa, startup-ul românesc a contribuit, până acum, la salvarea a 3188 de tone de CO2, echivalentul potențialului de compensare a carbonului a 4 păduri de dimensiunea Parcului Herăstrău.

Primii 3 ani ai unui business circular

În cei 3 ani de activitate ai companiei, peste 210.000 de clienți unici au apelat la serviciile lor pentru a cumpăra sau a vinde telefoane, iar 9 din 10 consumatori recomandă Flip. Compania are în prezent peste 160 de angajați, iar în anul 2022 s-a extins și pe două piețe din regiune.

Pe lângă opțiunea de vânzare a telefoanelor prin platformă, Flip colaborează și cu mari retaileri de electronice din țară (Flanco, eMAG, Samsung, Huawei) pentru a oferi consumatorilor serviciul de buyback chiar în locațiile acestora, utilizând o aplicație dedicată, Flip BuyBack.

Prin aceste servicii contribuie la atenuarea cantității de e-waste generată de telefoanele care nu mai sunt utilizate, Flip devenind cel mai mare furnizor de buyback din țară. În prezent, este cea mai mare companie care recondiționează și vinde telefoane recondiționate pe piața din România.

În plus, compania și-a extins paleta de servicii și în zona de B2B, orientându-se către companiile prezente în România care doresc să facă alegeri mai sustenabile, oferind servicii de buyback sau de vânzare a telefoanelor recondiționate.

Flip sprijină companiile românești în implementarea obiectivelor ESG

Misiunea Flip este de a încuraja atitudini de consum mai responsabile atât în cazul utilizatorilor finali, cât și în cadrul companiilor românești. Până acum, peste 7500 de companii au apelat la serviciile oferite de Flip, cele mai multe din domenii precum FMGC, construcții, comerț sau HoReCa.

Beneficiile oferite companiilor includ opțiuni de finanțare pentru IMM-uri, asigurându-se, în același timp, cele mai sigure practici de ștergere a datelor, prin certificarea ISO 17065.

„Companiile devin din ce în ce mai atente la impactul pe care activitatea lor îl are asupra mediului și se orientează către soluții concrete. Vânzarea în regim buyback a telefoanelor folosite sau achiziționarea de telefoane recondiționate pentru angajați sunt două soluții la îndemână pentru atenuarea amprentei de carbon, pe care noi le oferim companiilor. Acestea pot folosi fondurile economisite printr-o atitudine mai responsabilă față de mediu pentru alte investiții. Până acum, am înregistrat venituri de 3.3 milioane de euro pe segmentul B2B, și am colaborat cu IMM-uri, multinaționale, dar și companii naționale.”, declară Nicolae Trofin, Chief Sales Officer pentru parteneriate de business la Flip.

Încurajarea cumpărăturilor mai sustenabile

Până în 2023, peste 210.000 de clienți unici au apelat la serviciile Flip, fie pentru a cumpăra telefoane recondiționate, sau pentru a vinde telefoanele pe care nu le mai folosesc. Cea mai rapidă tranzacție înregistrată până acum pe platformă s-a realizat în 2 secunde.

Compania a plătit peste 17.5 milioane de euro celor care au ales să își vândă telefoanele prin platformă, iar în anul 2022, plățile efectuate către aceștia au crescut cu 138% față de anul anterior. Orașele din care sunt cei mai mulți clienți ai Flip sunt București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța.

”Flip a pornit din nevoia de a putea vinde și cumpăra telefoane recondiționate la cele mai înalte standarde tehnice, rapid și în siguranță. Am reușit să inovăm în acest domeniu, iar publicul are încredere în serviciile noastre. Vrem să păstrăm caracterul inovator al Flip în anii următori, și ne uităm la extinderea către alte piețe, dar și către introducerea unor noi categorii de produse pe platformă, pentru ca economia circulară și protejarea mediului înconjurător să se transforme dintr-un trend într-o obișnuință.”, declară George Moroianu, co-fondator Flip.

Flip.ro este un marketplace înființat la finalul anului 2019, de către 3 tineri antreprenori: Alin Luca, Alex Burghelia și George Moroianu. În prezent, Flip este liderul companiilor de tehnologie din România care cumpără și vând telefoane recondiționate.

Ca și în cazul cumpărării unui telefon nou, produsele achiziționate de la Flip.ro includ o garanție de 12 de luni, 30 de zile drept de retur, livrare rapidă și suport permanent pentru clienți. În plus, cumpărarea unui telefon recondiționat contribuie la protejarea planetei.

Din 2021, compania face parte din grupul eMAG de la care a primit și finanțare de 8 milioane de euro, a ajuns la peste 160 de angajați și s-a lansat deja în Bulgaria și Ungaria. Până acum peste 210.000 de clienţi au apelat la Flip.ro pentru a vinde sau cumpăra un telefon ca nou.