Prin intermediul acestui proiect, Comisia Europeană va ajuta la construcția de instalații de electroliză pe pentru producerea hidrogenului, precum și a infrastructurii de transport, depozitare.

Potrivit CNBC, oficialii europeni sunt de părere că această finanțare va debloca fonduri suplimentare, în valoare de peste 7 miliarde de euro, din partea firmelor din sectorul privat, iar acest lucru poate fi extrem de benefic pentru dezvoltarea acestui segment de producție, întrucât hidrogenul are o aplicabilitate mare în diferite domenii și poate ajuta la decarbonizarea multor industrii.

Potrivit membrilor Comisiei, în cadrul IPCEI Hy2Use vor participa 29 de companii și vor fi inițiate circa 35 de proiecte.

Hidrogenul poate fi produs în moduri diferite. Unul dintre ele este prin electroliza apei, curentul apa fiind descompusă în hidrogen și oxigen. Dacă energie electrică folosită în acest procedui provine din surse regenerabile, precum cea eoliană sau solară, putem vorbi despre producție de hidrogen verde, sau regenerabil.

În prezent, din păcate, încă o bună parte din producția de hidrogen se bazează pe combustibili fosili.

În cadrul acestui proiect vor putea fi construite fabrici de producție a hidrogenului cu o capacitate de 3,5 gigawați pentru electroliză. Rezultatul final ar consta în producția anuală a circa 340.000 de tone de hidrogen low-carbon și regenerabil.

Oficialii Uniunii Europene vizează ca până în 2030 să instaleze unități de producție a hidrogenului de 40 de gigawați.