Conform The Next Web, co-fondatorul și CEO-ul VSParticle, Aaike van Vugt, a declarat că procesul de dezvoltare al materialelor trebuie accelerat, dacă vrem să ne atingem obiectivul de a menține rata încălzirii la 1.5 grade Celsius.
„Numărul de inovații în ce privește materialele pe care trebuie să le descoperim în următorii zeci de ani pentru a face tranziția energetică o realitate este egală cu ceea ce am putea realiza în cam un secol. Este foarte important să schimbăm procesul prin care producem aceste noi materiale”, a explicat acesta.
Compania fondată în anul 2014 a obținut recent o finanțare de 1.45 milioane de euro, care va fi folosită pentru scalarea procesului de producție în care va fi folosită tehnologia cu nano-particule a VSP. Cu ajutorul acestei tehnologii inovatoare, compania poate „printa” noi materiale care să compună 64 din elementele chimice cunoscute.
VSParticle caută noi moduri de a îmbunătăți eficiența energetică a procesului de electroliză cu ajutorul noilor materiale, lucru care ar putea accelera producția de hidrogen verde, un combustibil care ne-ar putea alimenta multe dintre industriile viitorului.
În plus, membranele dezvoltate de start-up ar putea fi folosite și pe post de dispozitive medicale, care i-ar putea ajuta pe doctori să descopere anumite boli doar din mostre de respirație. Aceiași senzori ar putea fi folosiți și pentru detectarea nivelului de poluare a aerului.
Dacă VSP va reuși să extindă procesul de fabricare al infrastructurii producătoare de hidrogen, Uniunea Europeană și-ar putea îndeplini obiectivele de a produce 10 milioane de tone de hidrogen pe an până în 2030.
Folosind un fascicul puternic de lumină concentrată, inginerii VSP au reușit să separe multe metale cunoscute la nivel de nano-particule și să le combine pentru a crea noi materiale cu diferite proprietăți.
Van Vugt a explicat că „obții un nor de vapori din acest material, iar cu norii de vapori respectivi controlăm formarea acestor nano-particule, care sunt practic piatra de temelie pentru noile materiale.”
Fiind un proces automat, acesta poate avea loc simultan la mai multe mașinării, iar cercetătorii VSP susțin că au reușit să reducă producția și procesul de combinație de materiale de la câteva luni la o oră.
„Toată munca științifică pe care am realizat-o până în prezent a deblocat doar 1% din ceea ce este posibil din punct de vedere științific în spațiul chimiei anorganice. Ceea ce încercăm să facem acum este să dezvoltăm cel mai bun proces - pe care l-am automatizat - care poate descoperi restul de 99% din posibilitățile care nu au fost exploatate până acum”, a concluzionat van Vugt.
Până acum, compania olandeză a strâns fonduri în valoare de 17 milioane de euro.
Comentezi?