Potrivit World Economic Forum, deși părțile mai adânci ale mărilor conțin 90% din apa ce se regăsește în acestea, doar o treime din speciile de pești poate trăi în aceste zone.

Până acum, cercetătorii erau de părere că acest lucru este cauzat de faptul că apele mai puțin adânci sunt mai calde și au mai multe resurse de hrană, motiv pentru care mai multe specii preferă aceste locații.

Elizabeth Miller, cercetătoare care a participat la acest studiu, a declarat că „este ușor să privim regiunile puțin adânci ale mărilor, precum recifurile de corali, și să presupunem că ele au fost așa dintotdeauna.”

„Cercetările recente ne pot schimba această percepție și ne pot ajuta să înțelegem cum aceste specii s-au adaptat de-a lungul timpului”, a adăuiat ea.

Apele adânci ale mărilor pot fi definite drept zonele care se află la o adâncime mai mare de 200 de metri, întrucât lumina soarelui nu poate pătrunde la aceste adâncimi, iar astfel, fotosinteza este imposibil de realizat.

Din această cauză, apele sunt mai reci la această adâncime, iar resursele de hrană sunt și ele mai puține, motiv pentru care nu sunt foarte multe specii de pești care ar putea trăi la aceste adâncimi.

Pe parcursul timpului, multe specii de pești au evoluat și au migrat către apele mai adânci ale mărilor, doar pentru a se întoarce ulterior către suprafață.

Cele trei evenimente care au schimbat pentru totdeauna viața marină

Miller susține că au fost trei evenimente majore care au cauzat aceste migrații, primul dintre ele fiind despărțirea continentului Pangea, eveniment ce a avut loc în urmă cu 200-150 de milioane de ani.

„Acest eveniment a creat noi zone de coastă și noi oceane, ceea ce a însemnat că au fost mai multe oportunități pentru pești să se deplaseze către zonele mai adânci ale mărilor. Dintr-o dată, aceștia au avut mai multe puncte de acces.”

Evenimentele climatice din Cretacic au fost a doua catastrofă climatică ce a avut loc pe Pământ ce a avut loc în urmă cu 100 de milioane de ani și este considerată ca fiind una dintre cele mai calde perioade din istoria planetei.

După aceea, nivelul mării a crescut considerabil, astfel încât apele au inundat zone vaste de pe continente și au extins zonele populate de pești.

„În această perioadă am observat că peștii care trăiesc în ape mai puțin adânci au început să se dezvolte foarte mult”, susține Miller. „Foarte multe specii ce trăiesc în prezent în ape puțin adânci s-au dezvoltat în perioada respectivă.”

Al treilea eveniment climatic a avut loc acum 15 milioane de ani și este cunoscut drept jumătatea Miocenului, atunci când continentele s-au separat și mai mult, iar astfel curenții oceanici și-au schimbat intensitatea, iar apele și planeta, în general, s-au răcit.

„În această perioadă am observat faptul că speciile care trăiesc la adâncimi mai mari au început să se diversifice foarte mult. Multe specii pe care le vedem în prezent în Alaska și Washington au început să se diversifice în perioadele respective”, a explicat Miller.

Specii adaptate pentru supraviețuire

Totuși, pentru a putea supraviețui la aceste adâncimi, aceste specii de pești au nevoie de corpuri adaptate pentru aceste condiții și de abilități deosebite, întrucât nu există destulă lumină pentru ca un pește obișnuit să se deplasa sau chiar hrăni.

De aceea cercetătorii susțin că, pentru a supraviețui, aceste specii au fălci foarte mari ce le oferă mai multe oportunități de a se hrăni, în special pentru că hrana la aceste adâncimi este mai puțină.

Un alt aspect important al acestor specii este legat de coada lor, care este mai ascuțită și îi ajută să se deplaseze mai lejer la adâncimi mari, iar astfel își pot conserva energia.

Miller susține că „dacă ne uităm la speciile care populează fundul mării, unii pești au corpuri ascuțite, iar alții au fălci cu dinți foarte lungi și ascuțiți. Aceste două tipuri de corpuri reprezintă strămoșii lor care au migrat către aceste zone și și-au dezvoltat corpurile în așa fel încât să poată supraviețui timp de milioane de ani.”

Schimbările care au avut loc la nivelul faunei marine de-a lungul a milioane de ani ne-ar putea ajuta să înțelegem modul în care schimbările climatice pot afecta speciile de pești în prezent, în special pe cele care trăiesc în zonele mai adânci și mai lipsite de lumină.

Oceanele Pământului se schimbă odată cu încălzirea globală, la fel și zonele adânci ale acestora, motiv pentru care speciile care au învățat cum să supraviețuiască de-a lungul a milioane de ani ar putea fi în pericol.