Sebastian Metz, Directorul General al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), a declarat că „este o ocazie pentru companiile românești și germane de a pune bazele unor viitoare parteneriate sustenabile și este totodată o situație win-win pentru ambele părți.”

Totodată, el a punctat că această întâlnire a reprezentat o oportunitate de intensificare a colaborării dintre companii și reprezentanții statului pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane. Înființată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre și oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe.

Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană.

Pentru AHK România anul aniversar 2022 stă sub semnul sustenabilității, o temă extrem de actuală și care nu poate fi ignorată.

„Trăim într-o lume nouă, în care energia a devenit extrem de scumpă și cred că asta pune și industria sub presiunea de a lua măsuri de economisire și eficientizare a energiei”, a adăugat el.

Există anumite domenii din industrie care sunt foarte presate de problema reducerii consumului de energie, iar 69% dintre resursele energetice merg către un număr mic de sectoare, cum ar fi producția de ciment și substanțe chimice.

„Toate aceste lucruri ar trebui să vă arate că inacțiunea are un preț mare. A nu investi în eficiență a ajuns să coste foarte mult”, completează Sebastian Metz.

Germania are în plan mai multe soluții pentru reducerea consumului de energie, iar soluțiile aplicate de oficiali și membri industriei pot fi implementate și de către alte state care își doresc să își eficientizeze resursele.

Sursele regenerabile, indispensabile pentru siguranța energetică

Sebastian Metz este de părere că energiile regenerabile au un potențial mare în România, întrucât în prezent acestea reprezintă 24% din mix-ul energetic național, iar până în 2030 această pondere ar trebui să ajungă la 30.7%.

Pentru a facilita acest lucru, el susține că o capacitate suplimentară de energie verde de 7GW urmează a fi instalată.

Industria energetică este, de alt fel, într-un proces de transformare, apar noi capacități de energie nucleară, iar membri acestui sector încep să se îndepărteze de gaz și cărbuni ca surse de energie.

Ahmed Lundgren-Bekov, șeful secției Economice și Comerciale din cadrul Ambasadei Germaniei la București a spus că prețurile la energie au crescut și comparativ cu cele ale concurenților de pe alte continente, ceea ce face ca atenția să se îndrepte acum spre tehnologie.

El a remarcat faptul că în România există mult potențial de dezvoltare în domeniul privat, iar firmele germane au soluții de oferit companiilor românești.

Din partea Ministerului Energiei, Cristian Ilie, director pentru Eficiență Energetică, a prezentat sursele de finanțare existente în cadrul instituției pentru companiile din domeniu.

Între acestea este un program derulat în cadrul PNRR care va fi lansat la sfârșitul lunii noiembrie, în valoare de aproximativ 1,2 milioane euro, care se adresează în special firmelor mari, având o acoperire a finanțării de maxim 65%.

Intenția oficialilor din minister este de a finanța 50 de proiecte care oferă soluții pe managementul energiei.

Companiile germane interesate să găsească parteneri de afaceri în România sunt specializate în următoarele domenii:

  • tehnologie intralogistică pentru controlul și monitorizarea fluxului de materiale în depozite și în producție;
  • producător turbine eoliene onshore;
  • sisteme de control pentru tranziția energetică;
  • sisteme de evacuare și tratare a gazelor;
  • tehnologie de senzori și dispozitive pentru detectarea scurgerilor în sistemele de încălzire;
  • software industrial pentru digitalizarea IMM-urilor din industria prelucrătoare;
  • sisteme de iluminat; producția de energie termică din biomasă;