Potrivit Interesting Engineering, pe 16 mai, de la 10 dimineața, până la 7 seara, teritoriul continental al Spaniei a fost alimentat doar cu energie solară, eoliană și hidroenergie, fără a fi necesară sacrificarea vreunui serviciu.

Acest lucru a fost posibil mulțumită unor factori importanți, printre care capacitatea suplimentară de energie solară și eoliană recent adăugată în țară. Celălalt aspect a ținut de condițiile meteo ideale, astfel că vântul a bătut cu putere, iar soarele a strălucit toată ziua, ceea ce înseamnă că ambele surse au funcționat la capacitate maximă.

Centralele nucleare, pe gaz și pe cărbuni au funcționat în continuare, însă doar pentru a facilita exportul de energie.

Deși hidrocentralele au jucat un rol important în ce privește atingerea obiectivului de alimentare națională cu energie exclusiv regenerabilă, statul ar putea să nu se bazeze prea mult timp pe această resursă, deoarece Spania este țara europeană cea mai expusă la riscul de deșertificare totală până la jumătatea secolului.

Pentru a evita lipsa aprovizionării cu apă în viitor, autoritățile spaniole au alocat un buget de 2 miliarde de euro pentru a crea infrastructura necesară ameliorării efectelor secetei. Această strategie include construirea mai multor unități pentru desalinizarea apei, care ar trebui să poată furniza apă potabilă pentru toți cetățenii și industriile naționale.