Euronews.green scrie că, potrivit cercetătorilor, creșterea nivelului mării este de vină pentru acest fenomen, iar Insula Delos, aflată în apropiere de Mykonos, simte deja efectele, pentru că inundațiile au provocat daune structurale construcțiilor din zonă.

Cercetătorul Enes Zengin din cadrul Dumlupınar University a studiat această problemă folosind date din cadrul Sea Level Rise Technical Report, ediția 2022 și a creat o hartă prin care subliniază probabilitatea prin care anumite zone ar putea fi inundate, în funcție de nivelul de risc.

El a descoperit astfel că, în următorii 50 de ani, 147 dintre siturile de patrimoniu din zona Mării Mediterane, cum ar fi castele, necropole, turnuri sau poduri, ar putea fi parțial înghițite de ape, chiar și în cele mai optimiste scenarii.

Orașele antice Knidos și Kaunos din Turcia sunt în cel mai mare pericol de inundare, alături de orașul port Elaia din Izmir. O creștere de un metru a nivelului mării în aceste zone până la finalul secolului este suficientă pentru o scufundare parțială sau completă a lor.

O creștere de trei metri ar pune în pericol și mai multe situri arheologice, cum ar fi Castelul Güvercinada din Aydin sau orașul antic Olympos.

„Pentru a ne asigura că aceste studii au succes pe termen lung și că putem proteja siturile de patrimoniu ale omenirii, descoperirile pe care le facem trebuie implementate în zone de risc crescut cât mai repede posibil”, a declarat Zengin.

Există totuși speranță dincolo de acțiunea oamenilor, pentru că și în cazul celui mai negru scenariu, care prevede o creștere de 5 metri a nivelului mărilor, 317 situri arheologice ar rămâne neafectate.