Potrivit Politico, unele dintre cele mai mari orașe de pe continent au implementat sisteme sofisticate de microfoane care măsoară nivelul zgomotului, iar datele pot fi utilizate pentru a reduce zgomotul la care sunt supuși cetățenii.

Fanny Mietlicki, director al Bruitparif, o organizație non-profit care analizează nivelul zgomotului din Paris, a declarat că „sistemul - pe care îl numim Hydra - are patru microfoane și camere care acoperă toate părțile, astfel că nu măsoară doar zgomotul, ci și ceea ce îl produce.”

Acest lucru este crucial, întrucât există mai multe moduri în care poluarea fonică afectează serios până la 60 de milioane de locuitori din 749 de orașe europene.

De fapt, unul din cinci europeni este expus zilnic la niveluri periculos de ridicate de poluare fonică.

În multe orașe, peste 50% din populație este expusă la niveluri nesănătoase de zgomot ambiental, care este prezent în principal lângă bulevarde.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o medie a nivelului de zgomot care să nu depășească 53 de decibeli.

Unele capitale europene au probleme în ce privește respectarea acestei recomandări, întrucât în Berlin, 30% din populație se confruntă cu un nivel de zgomot mai ridicat decât recomandarea făcută de specialiști, în timp ce în Viena, procentajul este de 86%.

Eulalia Peris, expert în zgomote ambientale la Agenția Europeană de Mediu (EEA), a declarat că „oamenii nu realizează că expunerea pe termen lung a zgomotului provenit zilnic de la trafic în cartierele și orașele noastre pot avea rezultate negative pe termen lung care merg dincolo de probleme cu auzul.”

„Aceste efecte pot include cardiopatia ischemică, tensiune arterială ridicată, obezitate și chiar diabet”, a adăugat ea.

Planul de acțiune privind reducerea la zero a poluării este o parte a Pactului verde european care vrea să reducă procentul de populație expusă la niveluri nesănătos de ridicate de zgomot cu 30% comparativ cu 2017 până în 2030.

„Chiar și cu implementarea la nivel înalt a anumitor măsuri, ar putea fi dificil să atingem aceste obiective”, a adăugat Peris.

În 2017, în București au fost înregistrate de-a lungul zilei pe 394 de străzi niveluri de zgomot ce depășeau 70 de decibeli, iar noaptea, peste 60 de decibeli pe 500 de străzi.

Prin comparație, nivelurile recomandate de OMS în ce privește zgomotul de fond nu ar trebui să depășească 30 de decibeli pentru un somn odihnitor.

Datele înregistrate în perioada respectivă arată faptul că majoritatea locuitorilor orașului au fost expuși la 55-59 de decibeli pe timp de zi, însă noaptea, nivelul de zgomot nu scade drastic, la 50-54 de decibeli, semnificativ mai mult decât recomandarea specialiștilor pentru odihnă.