UPDATE 27 iunie:

Potrivit oficialilor Ministerului Afacerilor Interne de astăzi, 27 iunie, cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România pot beneficia de numere de culoare verde.

”În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, începând de astăzi. Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se dorește creșterea vizibilității acestor tipuri de vehicule și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport”, se mai spune în postarea făcută de Minister pe pagina oficială de Facebook.


Într-un anunț public de pe pagina de Facebook a ministerului, reprezentanții au declarat că vehiculele neutre din punct de vedere al carbonului, precum mașinile electrice și cele pe bază de hidrogen, vor primi numere de înmatriculare cu fundal negru și numere și litere verzi.

”Numere de înmatriculare dedicate mașinilor nepoluante vor funcționa ca un pașaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară și vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilități celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe și impozite, autoritățile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Noile măsuri vor intra în vigoare la 60 de zile de la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial. În cazul mașinilor deja înmatriculate care respectă criteriile de acordare a ”numerelor verzi”, acestea vor putea fi preschimbate, la cerere, după intrarea în vigoare a prevederilor actului normativ.