Ce este BCR Social Finance? Este divizia de finanțare de impact din cadrul BCR. Înființată în 2008, BCR Social Finance se uită la sprijinirea organizațiilor ne-guvernamentale, antreprenorilor cu impact, dar și domeniilor cheie, cum ar fi agricultura. De asemenea, acordă credite de studii studenților.
Ne-am întâlnit cu Ștefan Buciuc, Director Executiv al organizației pentru a discuta nu doar despre ultimul program de mentorat lansat, Marc, despre care am scris aici, ci și despre cum a fost primul semestru pentru BCR Social Finance, în condițiile unor ani provocatori pentru afacerile din România.
Urmărește discuția în clipul video de mai sus.
De asemenea, poți asculta interviul integral în format audio pe orice platformă de streaming folosești, cum ar fi Apple Podcasts sau Spotify. Ascultă audio aici.
Iată principalele subiecte de discuție:
50% creșteri în active pe zona de antreprenoriat la BCR Social Finance
- "Există o instabilitate care afectează afacerile, plecând de la pandemie, război, inflație. Pentru antreprenori e foarte greu să-și facă un buget și o strategie. Funcționăm pe trei verticale principale, dintre care prima este cea de antreprenoriat, business sau zona de agro", spune Ștefan Buciuc.
- "Vedem din ce în ce mai mult efectele schimbărilor climatice în România în agricultură. Am crescut în active pe această zonă cu 50% față de anul trecut".
- "Suntem susținuți de Fundația Erste și de BCR, avem scris în statut că orice profit se reinvestește în companie și nu distribuim deloc dividende. Așadar, vrem să venim cu produse adaptate pentru societatea civilă și construcția infrastructurii civile", explică reprezentantul BCR Social Finance.
- Ștefan menționează că deși România s-a dezvoltat trebuie să lucrăm mult la zona de construcție a antreprenoriatului mic din România. Acest lucru înseamnă să pornești de la structurarea business-ului, la educație de afaceri și o zonă de educație financiară.
- "Antreprenorii au nevoie și de stabilitate care nu există în momentul de față și nici nu va fi în perioada următoare. Așa că trebuie să construim modele sustenabile împreună cu ei", spune Buciuc.
Sprijin pentru societatea civilă
- "Finanțăm întreprinderi sociale și cooperare, inclusiv cooperativele agricole. Doar anul acesta am sprijinit 30 de organizații cu finanțare. Vorbim de investiții, capital de lucru, bridge-uri pentru fonduri europene și orice alt produs au nevoie organizațiile respective".
- "Am lucrat cu infrastructură socială multă, de la cămine de bătrâni, școli, grădinițe, cultură. E nevoie de sprijin și pentru a treia verticală care pornește de aici, educație".
Credite pentru studenți și pentru studii de specializare
- "Ne uităm cu mare atenție în zona de finanțare pentru studenți și pentru studii de specializare. Acum 2 ani am lansat un credit pentru studii și avem 300 de tineri în acest program. Nu vorbim doar de studenți, ci și de persoane care vor să facă upskilling sau să învețe o meserie nouă".
- "E foarte important acest aspect pentru că România e ultima în UE la formare continuă. Iar acum nu trebuie să ne speriem de viitor, ci trebuie să vedem cum reușim să folosim mai bine tool-urile care apar și să ne educăm în folosirea lor", explică Buciuc.
Comentezi?