În cele opt luni de la implementare, Sistemul de Garanție-Returnare s-a dezvoltat constant, înregistrând lunar cifre în evoluție. RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Astfel, din decembrie 2023 și până în iulie 2024, peste 1.3 miliarde de ambalaje au fost returnate de către consumatori, iar în luna iulie au fost returnate 473 de milioane, cu 35,8% mai mult față de luna precedentă.

Tot în iulie au fost puse pe piață 763 de milioane de ambalaje cu sigla „Ambalaj cu garanție”, ambalaje ce pot fi returnate la RVM-uri sau direct la comercianți. În luna iulie, rata de colectare a ambalajelor a crescut la 62%.

Rata de returnare a ambalajelor SGR împărțită pe materiale arată în felul următor: ambalajele din plastic au dominat clasamentul, cu peste 63 de procente, în vreme ce ambalajele de sticlă și cele de metal au ocupat celelalte două poziții, cu peste 61, respectiv 60%.

Până în prezent au intrat în mașinăriile de reciclare peste 22 de tone de ambalaje din plastic și mai bine de 31 de tone de ambalaje de sticlă.

Dacă ne uităm la regiuni, vom vedea că Bucureștiul are o poziție dominantă în ce privește ambalajele returnate, peste 40 de milioane de ambalaje de plastic, 3.6 milioane de sticlă, respectiv 11 milioane de metal. Locul 2 îl ocupă Constanța, cu 14 milioane de ambalaje de plastic returnate, 1.4 milioane de sticlă și 6.6 milioane de metal, cantitățile mai mari datorându-se probabil concediilor de pe litoral.

Poziția a 3-a poate fi ocupată de două județe, respectiv Ilfov și Timiș, care au returnat peste 11 milioane de ambalaje din plastic. În ce privește ambalajele din sticlă, locuitorii din Ilfov au returnat 1.1 milioane de ambalaje, iar cei din Timiș, aproape 800.000. Cei din Timiș au recuperat, în schimb, la capitolul ambalaje din metal, returnând aproape 6 milioane de ambalaje, comparativ cu 4.5 milioane în Ilfov.

Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.