Renault 5 Turbo 3E, primul mini-supercar
Dar Renault 5 Turbo 3E este mai mult decât atât, fiind modernizat, inovator, electric și chiar mai puternic decât predecesorii săi, astfel că își afirmă identitatea ca primul dintr-o nouă clasă de vehicule: mini-supercar-uri. La fel ca modelele mai mari, acesta are specificații tehnice impresionante, cum ar fi două motoare electrice care livrează în total 540 CP, 0-100 km/h în mai puțin de 3,5 secunde, suprastructură din carbon și altele, oferind în același timp un nivel ridicat de personalizare pentru a satisface toate cerințele. În plus, are un raport lungime/lățime minim de 2,01, plasându-l în aceeași ligă cu un supercar, dar într-un format compact de hot hatch.
Construit pe o platformă personalizată adaptată ambițiilor și performanțelor sale, Renault 5 Turbo 3E este mini-supercar-ul care ocupă o poziție alături de Renault 5 E-Tech electric (mașina de oraș) și Alpine A290 (mașina sportivă de oraș), Renault Group aplicând astfel formula deja văzută în anii 1980 cu Renault 5, Renault 5 Alpine și Renault 5 Turbo: imaginea îndrăzneață și legitimitatea puternică a Renault, combinate cu spiritul competitiv și expertiza Alpine.
Un mini-supercar electric și practic
În același timp, apar și alte puteri complementare, cum ar fi Ampere pentru software și arhitectură electronică și Mobilize pentru încărcare bidirecțională (V2L și V2G), împreună cu o serie de servicii pentru a ușura conducerea electrică: Mobilize Smart Charge, Mobilize Charge Pass și Plug & Charge. Unii parteneri și-au furnizat, de asemenea, expertiza și know-how-ul pentru componente cheie, cum ar fi motoarele de la roți și suprastructura din fibră de carbon. Ca atare, Renault 5 Turbo 3E profită din plin de transformarea Renault Group, condusă de planul Renaulution.

Designul Renault 5 Turbo 3E este inspirat în mod natural de Renault 5 Turbo și Turbo 2 originale. Câteva caracteristici sunt recunoscute de la recentul Renault 5 E-Tech electric, cum ar fi stopurile și oglinzile laterale, dar ideea principală din spatele proiectului a fost aceea de a reînvia moștenirea iconică a celor două modele din anii 1980, folosind tehnologii de ultimă oră pentru a optimiza performanța. Acesta este conceptul de design retro-futurist deja aplicat la Renault 5 și Renault 4, reînviate ca Renault 5 E-Tech electric și Renault 4 E-Tech electric.
O nouă platformă pentru performanțe mai bune
Pentru a reînvia baza genetică a originalelor Renault 5 Turbo și Turbo 2, Renault 5 Turbo 3E este construit pe o nouă platformă arhitecturală cu tracțiune spate special dezvoltată. În comparație cu Renault 5 E-Tech electric (3,92 m lungime și 2,54 m ampatament), parbrizul a fost mutat înapoi și ampatamentul extins (2,57 m) pentru a obține dimensiuni spectaculoase (4,08 m lungime, 2,03 m lățime, 1,38 m înălțime). Cu aceste dimensiuni, Renault 5 Turbo 3E are lungimea unei mașini de oraș la lățimea unui supercar. Datorită performanței sale combinate, a creat categoria "mini-supercar".
În față, Renault 5 Turbo 3E păstrează același aspect ca și predecesorii săi: faruri pătrate – acum cu tehnologie LED – care fuzionează cu marginea capotei, o bandă subțire cu trei secțiuni centrale și două lumini pătrate suplimentare, inițial lumini cu rază lungă de acțiune înlocuite acum cu lumini de zi cu LED.
Pentru a maximiza eficiența fluxului de aer, prizele de admisie de pe părțile laterale ale barei de protecție canalizează aerul din fața roților, în timp ce prizele laterale de pe aripile din spate canalizează fluxul sub lumini, în spatele vehiculului. Ne referim aici la prizele de aer laterale superioare. Cele laterale inferioare răcesc frânele. Priza din stânga ascunde și trapa de încărcare.
Strict un vehicul în 2 uși și cu 2 locuri, Renault 5 Turbo 3E ascunde jante de 20 de inci, fiecare echipată cu un motor electric, aflat sub extensiile aripilor. Toată electronica de putere e amplasată între ele, în timp ce bateria este găzduită sub podea. Această arhitectură eliberează mult spațiu pentru bagaje - o propunere unică pentru un astfel de vehicul sportiv - coborând în același timp centrul de greutate.
Arhitectura tehnică dedicată performanței
La fel ca Renault 5 E-Tech electric, Renault 5 Turbo 3E a fost dezvoltat în jurul unei platforme și arhitecturi dedicate vehiculelor electrice pentru a atinge cele mai înalte niveluri de performanță fără compromisuri. Obiectivul a fost de a face vehiculul cât mai ușor posibil pentru agilitate și viteză de neegalat, în conformitate cu standardele unui supercar, adică 0-100 km/h în mai puțin de 3,5 secunde.
Această sarcină i-a revenit mărcii Alpine, ai cărei ingineri au dezvoltat expertiză specifică pentru mașinile sport electrice prin A110 E-ternity, A290 și A390. Inginerii au dezvoltat o platformă dedicată din aluminiu capabilă să găzduiască orice arhitectură. Pentru grupul motopropulsor, au optat pentru motoare montate în spate (arhitectură cu tracțiune spate) pentru un avantaj în patru direcții:
- un cuplu maxim de 4.800 Nm;
- livrare de putere mai rapidă decât cu un motor electric convențional – pentru un efect care amintește de turbo de altădată, cu o latență mai mică.economii semnificative de greutate și spațiu pe puntea spate;
- agilitate îmbunătățită prin controlul separat al celor două motoare.
Bateria este poziționată sub podea, coborând centrul de greutate și permițând inginerilor Alpine responsabili de reglare și suspensie să-și dezvolte pe deplin ideile pentru mașină, obținând agilitate maximă, performanțe ridicate și capacități spectaculoase de drift (cu o funcție dedicată de asistență la drift și frână de mână verticală ca la raliuri), pentru adevărate emoții de condus. Din același motiv, suprastructura vehiculului este din carbon, un material puternic și ușor.

Renault 5 Turbo 3E nu cântărește mai mult de 1.450 de kilograme în total, inclusiv bateria de 70 kWh. Cu un grup motopropulsor de 540 CP (2 x 200 kW), se mândrește cu un raport putere-greutate excepțional de 2,7 kg/CP, similar cu cel al supercar-urilor emblematice. Are un timp estimat de la 0 la 100 km/h de sub 3,5 secunde și o autonomie de peste 400 km pe șosea (autonomie combinată WLTP în așteptarea omologării). Încărcarea completă a bateriei AC durează aproximativ opt ore cu încărcătorul de 11 kW de la bord.
Tehnologii de ultimă generație pentru condus
Pentru o conducere mai sportivă pe circuit, Renault 5 Turbo 3E va putea parcurge mai multe tururi de putere cu o viteză maximă de până la 270 km/h, înainte de a iniția încărcarea rapidă DC de până la 350 kW, datorită arhitecturii sale de 800 de volți. Încărcarea bateriei de la 15 la 80% va dura doar 15 minute. Pentru depășire, un buton de pe volan oferă un impuls de putere. Un alt buton va permite setarea frânării regenerative la patru niveluri. În cele din urmă, patru moduri de condus vor fi disponibile cu MULTI-SENSE: Snow, Regular, Sport și Race, care include și funcția de asistență la drift.
Poziționate spre șofer, ecranele OpenR de 10,1 inchi și 10,25 inchi vor afișa informații despre condus, navigație și multimedia printr-o interfață inspirată de tabloul de bord al originalelor Renault 5 Turbo și Turbo 2, oferind în același timp experiența de condus modernă și conectată așteptată de la un vehicul omologat pentru șosea, chiar unul cu acreditări sportive. În acest sens, sistemul OpenR Link cu Google încorporat, deja văzut pe Renault 5 și Renault 4 E-Tech electric, va oferi acces la o gamă largă de servicii Google, actualizate continuu de-a lungul lunilor și anilor. Acestea includ Google Maps, permițând șoferilor să-și planifice călătoria și, de asemenea, să programeze încărcari până la destinație.
Renault 5 Turbo 3E va fi disponibil pe mai multe piețe cheie, inclusiv Europa, Orientul Mijlociu, Japonia și Australia, în 1.980 de unități – un tribut adus anului în care a fost lansat Renault 5 Turbo original – fiecare mașină fiind numerotată. Clienții își vor putea alege numărul atunci când comandă. Rezervările se vor deschide în săptămânile următoare, iar primele livrări vor avea loc în cursul anului 2027.
Comentezi?