Potrivit Euronews.green, un studiu dat recent publicității de către Agenția Internațională pentru Energie arată faptul că sursele regenerabile ar putea produce cea mai mare cantitate de energie dintre toate sursele utilizate la nivel global până la jumătatea deceniului. În plus, 90% din cererea care va apărea între anul acesta și 2025 va fi acoperită de panouri solare și centrale eoliene, printre alte surse curate.

Interesul crescut pentru sursele nepoluante de energie ar putea însemna faptul că acestea vor avea șansa, în anii ce urmează, să aibă cea mai mare cotă de producție, de 35%, depășind astfel cărbunii.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a declarat că „cererea de electricitate tot mai mare din lume va continua să crească, iar astfel se va adăuga un consum echivalent cu dublul Japoniei în următorii ani.”

„Vestea bună este că regenerabilele și energia nucleară se dezvoltă suficient de rapid pentru a satisface aproape în totalitate acest apetit, ceea ce sugerează că am putea fi într-un punct culminant al emisiilor din sectorul energetic”, a adăugat acesta.

Cărbunii produc în prezent cea mai mare cantitate de energie electrică anual la nivel global, asigurând 36% din electricitatea necesară consumatorilor și industriilor, însă experții sunt de părere că regenerabilele vor înclina balanța în favoarea lor în curând. Totuși, chiar și în acest scenariu, sursa poluantă de energie va avea o cotă de 33% din producția totală.

Se estimează că cererea de energie la nivel global va crește cu 9% între anul acesta și 2025, iar o bună parte din aceasta va veni din Asia de sud-est, China și India.

Emisiile de gaze cu efect de seră din sectorul energetic și-au atins apogeul în 2022, atunci când s-au eliberat 13 miliarde de tone de carbon ca rezultat al producției, însă experții spun că până în 2025, emisiile vor înceta să mai crească și chiar se vor reduce.

„Acum, guvernele trebuie să permită surselor cu emisii reduse să crească și mai repede și să reducă emisiile, pentru a putea avea resurse suficiente de energie și a ne atinge, în același timp, obiectivele climatice”, a concluzionat Birol.