Energy Daily scrie că soluția la care s-au gândit oamenii de știință din cadrul Universității din Glasgow constă în lansarea unor reflectoare gigantice în spațiu care să reflecte lumina solară, ceea ce va extinde durata de producție a panourilor solare. Astfel, acestea ar putea produce energie nu doar atunci când soarele este pe cer, ci și după ce a apus.

Cercetările lor sugerează că prin lansarea a 20 de astfel de reflectoare într-o orbită aflată la 1.000 de kilometri, am putea extinde expunerea panourilor la razele soarelui cu încă două ore. Acest lucru ar putea rezolva problemele legate de lipsa energiei regenerabile în primele ore ale serii, atunci când oamenii se întorc de la locul de muncă, dar soarele stă să apună, dacă nu a făcut-o deja.

Dr. Onur Celik, cercetătorul principal al studiului, a declarat că „reflectoarele solare lansate pe orbită ar putea reprezenta soluția inovatoare pentru a extinde capacitatea de producție a panourilor solare, lucru ce ar putea revoluționa poziționarea și eficiența panourilor.”

Cercetarea, finanțată printr-un grant de 2.5 milioane de euro de către Consiliul European de Cercetare sub umbrela programului Horizon 2020 al Uniunii Europene, este parte a proiectului SOLSPACE. Profesorul Colin McInnes, cercetător principal în cadrul SOLSPACE, susține că acest concept de exploatare a energiei solare a fost teoretizat încă din anii 1920, iar testele practice au fost realizate la începutul anilor 1990.

Măsurătoarele inițiale ale cercetătorilor sugerează că prin implementarea a 20 de astfel de reflectoare am putea extinde producția panourilor cu încă 728MWh zilnic, fără a fi necesară instalarea de panouri suplimentare.

Astfel, soluția lor își propune să crească eficiența de producție a panourilor existente, rezolvând totodată, problema lipsei de energie regenerabilă în anumite regiuni.