În luna iulie 2023, când a început pilotul, 5 flote auto, firme colaboratoare Glovo, au devenit 100% electrice și au realizat livrări în București cu zero emisii de carbon. Cei 22 de curieri activi în pilot au făcut 121.000 de kilometri curați și peste 2.400 de schimburi de baterii electrice la cele 10 Swap Stations e-Mobility Rentals instalate în capitală.

Peste 9.700 de litri de benzină ar fi fost consumați pentru acest număr de km și peste 40 de tone de CO2 s-ar fi împrăștiat în aerul pe care îl respirăm în București. La aceste cifre se adaugă între 75 și 80 dB, nivelul de zgomot pe care îl produce în medie un microvehicul pe benzină, care nu s-au mai auzit în trafic.

Cu ocazia Zilei Internaționale Zero Emisii, sărbătorită anual pe 21 septembrie, Glovo și-a exprimat din nou angajamentul pentru reducerea emisiilor de carbon și a prezentat aceste rezultate intermediare obținute împreună cu e-Mobility Rentals. Pilotul cu vehicule electrice cu baterii interschimbabile este unul dintre proiectele prin care Glovo promovează o mobilitate mai curată, mai verde și mai sustenabilă în orașele în care este prezent.

„Împreună cu partenerul potrivit, companiilor le este posibilă trecerea de la flote pe combustibili fosili la unele electrice, pentru a economisi bani pe termen lung, a elimina tot stresul legat de gestionarea și asistența flotelor, a se deplasa cu agilitate și a demonstra responsabilitate față de toți stakeholderii. E-Mobility Rentals este o afacere în creștere care poate susține ambițiile tot mai multor companii dornice să-și optimizeze bugetele și logistica de transport și să protejeze mediul înconjurător prin tranziția către flote electrice. Glovo este cel mai recent exemplu, iar multe altele vor urma în curând”, afirmă Eduard Anghel, CEO e-Mobility Rentals.

În prezent, patru tipuri de scutere și trei tipuri de mașini electrice din flota e-Mobility Rentals pot fi închiriate pentru a livra bunuri de larg consum și alimente, în București și împrejurimi. Astăzi, compania are în circulație 100 de vehicule electrice în București, alte 400 urmând a fi achiziționate până la sfârșitul anului 2023.

Ne-am plimbat chiar noi cu o dubiță electrică de la e-Mobility Rentals, iar experiența a fost una surprinzător de plăcută. Află din acest material ce ne-a plăcut atât de mult la microvehiculul electric.

Poluarea fonică aduce o cantitate uriașă și ireparabilă de daune atât sănătății fizice, cât și mentale. Organizația Mondială a Sănătății a numit poluarea fonică a mediului ca o „amenințare subestimată” – In 2018 a lansat WHO Environmental Noise Guidelines pentru Europa care arata ca zgomotul este unul dintre factorii de mediu de top care pot provoca afectiuni fizice si psihice, cu efect direct asupra sanatatii mentale a europenilor.

Conform European Environmental Agency, Expunerea pe termen lung la zgomot afectează sănătatea fizică și mentală. În Europa, cel puțin una din cinci persoane este expusă la niveluri cronice care pot cauza efecte adverse asupra sănătății.

Totodată, estimările din Uniunea Europeană arată că aproximativ 95 de milioane de oameni sunt expuși la niveluri dăunătoare de zgomot produs de traficul rutier, în vreme ce mai bine de 20% din populația urbană este expusă la niveluri considerate dăunătoare pentru sănătate. În multe orașe, acest procent poate ajunge la 50% din populația urbană.

Transportul urban cu vehicule fără emisii este deosebit de important, întrucât 48% dintre consumatori utilizează aplicații de food delivery. Conform reprezentanților Glovo, in 2022 numărul de restaurante partenere a crescut cu aproximativ 66%, iar businessul Glovo în România a crescut cu 45% în 2022 comparativ cu anul precedent.