Potrivit CNBC, co-fondatorul Microsoft a vorbit în detaliu despre schimbările climatice și ce este de făcut pentru a opri acest fenomen într-o sesiune de întrebări și răspunsuri de pe Reddit.

Bill Gates a declarat că „deși rata inovărilor este în continuă creștere, nu cred că ne vom atinge obiectivele climatice legate de limitarea creșterii temperaturii la 1.5 grade Celsius.”

Experții de la Programul Națiunilor Unite pentru Mediu sunt de aceeași părere, întrucât raportul lor climatic dat publicității în Octombrie arată că nu există suficient efort la nivel global pentru a limita rata încălzirii globale.

Gates este de părere că încălzirea globală cauzează și tulburări la nivel social, deoarece „încetinește progresul pe care încercăm să îl facem ca să îmbunătățim condiția umană.”

Pe același subiect, filantropul susține că peste 10% din copiii care se nasc în zone vulnerabile de pe glob mor înainte de vârsta de cinci ani, în vreme ce 30% din cei care supraviețuiesc nu au acces la o dietă corespunzătoare.

„Cred, totuși, că încă putem evita un scenariu teribil”, a declarat co-fondatorul Microsoft pe un ton mai optimist.

Compania energetică a lui Gates, TerraPower, face progrese cu privire la reactoarele nucleare pe uraniu care sunt răcite cu ajutorul sodiului lichid.

Prima centrală nucleară a companiei ar putea intra în funcțiune în 2030 în statul american Wyoming.

Bill Gates susține că „aceste centrale ar putea avea o contribuție foarte importantă la provocările climatice, deoarece vor fi eficiente din punct de vedere al costurilor și sigure de operat.”

Generarea de energie verde este esențială în lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece 27% dintre emisiile de gaze cu efect de seră ale lumii provin din producția de electricitate.

Gates mai crede și că alimentele pe bază de plante vor juca un rol crucial în stabilizarea climei Pământului și evidențiază progresul făcut de câteva companii din domeniu, printre care Beyond Meat și Impossible Foods.

În același timp, filantropul a finanțat și Upside Foods, o companie care produce în laborator carne pe bază de celule de la animale, iar aceste produse ar fi mai sigure pentru consum și nu sunt asociate cu emisii ridicate de carbon.

„Cred că, la un moment dat, aceste produse vor fi suficient de bune, chiar dacă în prezent, cota lor de piață este una mică”, i-a răspuns Gates unui utilizator.

„Cheia siguranței climatice este ca produsele „verzi” să fie la fel de ieftine precum cele produse cu combustibili fosili - avioanele, betonul, carnea etc.”, a adăugat acesta.

În viziunea co-fondatorului Microsoft, mașinile electrice reprezintă soluția când vine vorba de reducerea emisiilor atunci când facem naveta sau când ne deplasăm în vacanțe.