ESG Today scrie că autoritățile americane se așteaptă ca aceste proiecte să producă trei milioane de hidrogen verde anual, ceea ce ar putea ajuta la reducerea emisiilor din sectoarele foarte poluante.

SUA produce în prezent circa 10 milioane de tone din totalul de hidrogen al planetei, estimat la 94 de milioane de tone. Totuși, industria din SUA exploatează gaze naturale pentru producția de hidrogen, ceea ce înseamnă că această variație este poluantă și responsabilă pentru eliberarea a 100 de milioane de tone de emisii anual.

În cadrul noului proiect, SUA se așteaptă să poată genera 10 milioane de tone de hidrogen verde până în următorul deceniu, respectiv 50 de milioane până în 2050.

Potrivit informațiilor disponibile pe platforma Hydrogen Valleys, în România se dezvoltă în prezent două proiecte de hidrogen verde, unul axat pe stocare și distribuție, iar celălalt, pe producție. Aflat în apropierea Dunării, Green Hydrogen @ Blue Danube urmărește o producție de 80.000 de tone de hidrogen verde pe an cu energie de la panouri solare, centrale eoliene și hidrocentrale.

Proiectul beneficiază de o investiție de 5 miliarde de euro, iar hidrogenul generat va fi utilizat de industriile foarte poluante, cum ar fi producția de petrol, de chimicale sau de oțel. Dezvoltarea proiectului a început în 2020, însă construcția nu a fost încă demarată.

Hydro3D este un alt proiect de hidrogen verde dezvoltat în București, care se focusează pe stocare și transport și nu pe producție. Aflat în stadiul de construcție, hidrogenul verde care va ajunge aici va fi distribuit pentru sectoarele transportului și cel energetic.

În Europa, există în prezent 475 de unități de producție a hidrogenului, însă nu toate generează variația verde a gazului.

Prin Observatorul European al Hidrogenului, oficialii europeni urmăresc sprijinirea și urmărirea atentă a dezvoltării viitoarelor unități de producție de pe continent, dar și a infrastructurii necesare distribuției hidrogenului.

Mirela Atanasiu, Director Executiv, Clean Hydrogen Europe, a declarat că „acest observator este foarte important pentru noi. Trebuie să furnizăm date precise nu doar pentru partea tehnologică, dar și pentru dezvoltarea proiectelor.”