Poluarea aerului dăunează sănătății copiilor la vârste fragede și poate cauza apariția bolilor ulterior, potrivit studiului realizat de către experții Agenției Europene de Mediu, intitulat „Air pollution and children’s health”.

Se estimează că poluarea aerului ar cauza circa 1.200 de decese premature în fiecare an printre cei cu vârste sub 18 ani din cele 32 de țări ale AEM. Deși numărul deceselor premature din acest grup de vârstă este relativ mic comparativ cu numărul general al deceselor înregistrate în rândul europenilor, moartea prematură reprezintă o pierdere de potențial și presupune și o luptă grea cu boli cronice în copilărie și mai târziu, în viață.

Formarea și funcționarea plămânilor unui copil sunt afectate de poluarea aerului, mai ales de ozon și de dioxidul de azot pe termen scurt și de particulele fine (PM2.5) pe termen lung.

Până când nivelurile de poluare vor putea fi reduse la modul general, este necesară reducerea poluării în zone precum școli sau grădinițe pentru a reduce expunerea celor mici la un aer de calitate slabă.

Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM, a declarat că „nivelul de poluare al aerului din Europa este încă nesigur, iar politicile europene privind calitatea aerului ar trebui să ajute la protejarea tuturor cetățenilor, dar mai ales a copiilor, care sunt cei mai vulnerabili la impactul pe care poluarea îl are asupra sănătății.”

În 2021, mai bine de 90% din populația urbană a Europei a fost expusă la niveluri periculoase de dioxid de azot, ozon și la particule PM2.5.

Nivelurile de poluare în diferite țări de pe continent

Potrivit datelor preliminare din 2022, țările din Europa Centrală și de est și Italia au raportat cele mai mari concentrații de particule PM2.5, din cauza arderii combustibililor fosili pentru încălzire și diversele industrii.

De cealaltă parte, orașul Faro din Portugalia, Umeå și Uppsala din Suedia au fost clasate ca fiind orașele europene cu cel mai curat aer, datorită faptului că au înregistrat cea mai mică concentrație de particule fine.