Într-un an de la lansare, Platforma de Mediu pentru București a contribuit la finanțarea a 9 proiecte ce au avut un impact asupra a peste 500.000 de beneficiari direcți și indirecți și implicarea unei comunități de peste 100 de stakeholderi.

Acum, Platforma de Mediu deschide noua rundă de finanțare cu un focus special asupra managementului deșeurilor și economiei circulare.

Conform Raportului de Cercetare privind Starea Mediului în București, publicat în urmă cu un an, procentul de colectare separată a deșeurilor în oraș este foarte redus (11,2%), iar cantitatea de deșeuri generate de bucureșteni s-a dublat în ultimii 10 ani.

Capitala este în pragul unei crize majore legate de managementul deșeurilor, în contextul în care infrastructura pentru colectarea și reciclarea deșeurilor este semnificativ subdimensionată. Totodată, depozitarea deșeurilor municipale nu reprezintă o soluție viabilă și sustenabilă.

În acest context, Platforma de Mediu și-a propus susținerea proiectelor cu posibilitate de scalare la nivelul administrației publice.

Pe lista activităților care pot fi finanțate în cadrul acestui apel se numără:

  • Biblioteci de instrumente (Library of Things) pentru încurajarea utilizării în comun a unor bunuri materiale;
  • Inițiative de upcycling, cum ar fi cantine sociale, refolosire și transformare a textilelor, sau salvarea produselor aproape de expirare din marile lanțuri de magazine;
  • Rețele de stații de compostare de proximitate în cartiere și ateliere de educație aplicată în parteneriat cu unitățile de învățământ din București;
  • Repair cafés, care promovează reparațiile obiectelor și instrumentelor casnice;
  • Ateliere comunitare de gătit din resturi alimentare;
  • Evenimente comunitare de schimb de haine, schimb de cărți, etc;
  • Documentarea schimbărilor comportamentale de consum și de colectare separată ca urmare a activităților proiectului;
  • Campanii de advocacy și inițiative de dialog cu autoritățile publice pentru promovarea schimbărilor legislative;
  • Pilotarea de soluții de administrare de deșeuri pentru îmbunătățirea calității apei;
  • Inițiative zero waste, inițiative de tipul charity boutique.

Proiectele pot fi depuse de ONG-uri sau grupuri de inițiativă. Finanțarea va fi acordată pentru proiecte care, pe lângă soluțiile propuse, au un plan solid pentru scalabilitate și implicarea autorităților publice în adoptarea măsurilor propuse, astfel încât impactul să depășească intervenția punctuală și să ofere beneficii pe termen lung.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 11 ani, a finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3.9 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară.

Perioada de depunere a proiectelor începe pe data de 11 iulie 2023 și se încheie pe 8 septembrie 2023. Detalii suplimentare, precum criteriile de eligibilitate și modalitatea de depunere a proiectelor, sunt disponibile pe pagina ”Finanțare” a site-ul programului: www.platformademediu.ro.