Space Daily sugerează că ambalajele biodegradabile ca soluție de sine stătătoare nu va rezolva întreaga problemă, deoarece tot avem nevoie de un mod corespunzător de a scăpa de ele, iar multitudinea de ambalaje „biodegradabile” ar putea fi o sursă de confuzie pentru clienți. În plus, pentru că aceștia văd că ambalajele sunt biodegradabile, ei ar putea fi tentați să cumpere și mai mult.

Gaelle Haut, coordonator de afaceri în Uniunea Europeană pentru Surfrider Foudnation Europe, a declarat că „oamenii tind să creadă că protejează planeta dacă cumpără astfel de produse, însă nu este deloc cazul.”

În vreme ce plasticele tradiționale pe bază de combustibili fosili au nevoie de sute de ani pentru a se descompune și creează în acest timp probleme foarte mari, alternativele eco-friendly reduc semnificativ acel timp, însă este nevoie să le procesăm corespunzător. În general, ele trebuie compostate într-o fabrică specială, dar pentru că majoritatea oamenilor nu au acces la astfel de unități industriale, experții se tem că ele ajung tot la gropile de gunoi, la centrele de reciclare sau chiar în mediul înconjurător.

În încercarea de a rezolva aceste probleme, companii precum Notpla au dezvoltat alternative comestibile la ambalaje pe care oamenii le pot consuma la propriu după ce au terminat mâncarea său băutura.

Philippe Dewolfs, business manager la TUEV Austria, una dintre cele mai importante agenții de certificare a plasticelor biodegradabile din lume, a declarat că și alternativele biodegradabile pot avea în compoziție, pe lângă compușii organici, un soi de combustibili fosili care să țină totul laolaltă.

Asta înseamnă că, și dacă sunt pe bază de compuși organici, acestea soluții nu sunt biodegradabile deloc.

Ambalajele compostabile în general se pot descompune mai ușor în compost industrial sau casnic, câteodată chiar și în gropile de gunoi, însă aici vorbim și despre alți factori, cum ar fi microorganismele sau compoziția produsului respectiv.

Chiar și oficialii europeni au avertizat că „materialele biodegradabile trebuie abordate cu grijă.”

Educația publicului este primul pas spre o lume fără plastic, după care avem nevoie și de unități specializate în compostare și colectare.

Phil Van Trump, chief science și technology officer la Danimer Scientific, o companie americană producătoare de mase plastice biodegradabile PHA, a declarat că „dacă vom lăsa companiile să facă ce vor în acest sens, totul va fi o junglă.”