Deși parcurile naționale au sisteme de camere care monitorizează mișcarea oamenilor și a animalelor, experții urmăreau imaginile o dată la aproximativ șase luni, atunci când înlocuiau bateriile, prea târziu pentru a prinde braconierii, scrie Euronews.green.

Compania olandeză Hack the Planet promite să rezolve această problemă cu camere speciale alimentate de panouri solare, astfel încât să poată urmări oamenii și animalele mai eficient.

Inginerul de la Hack the Planet, Thijs Suijten, a declarat că „am dezvoltat un sistem special de camere care poate urmări oamenii și animalele în timp real pe distanțe mari.”

Imaginile furnizate de către camere sunt apoi analizate în timp real de un computer, care permite detectarea braconierilor în timp util, astfel încât pădurarii să îi poată prinde.

„Microcomputerul folosește inteligență artificială pentru a clasifica automat dacă în poză se află un animal sau un om. Apoi, folosim acea informație, pe care o trimitem prin satelit către telefoanele pădurarilor în câteva minute”, a explicat Thijs.

Compania a dezvoltat și un senzor special pentru telefoanele inteligente, care avertizează personalul, pentru ca acesta să poată interveni imediat.

Un astfel de sistem de camere a fost implementat în 2021 în parcul național Lope din Gabon și ajută la reducerea riscului de braconaj, dar și la protejarea populației de fauna sălbatică.

Mulțumită sistemului din trei camere, pădurarii și oamenii pot fi notificați atunci când se apropie elefanții de ferme, deoarece aceste animale au distrus în trecut recolte întregi în căutarea de mâncare.

Elefanții care se abat de la traseul lor obișnuit sunt speriați fără a fi răniți de către sistemele specializate, astfel încât aceștia să nu intre în contact cu oamenii.

„Am creat și un sistem care să sperie automat elefanții, așadar folosim o boxă cu volum mare, iar atunci când camerele noastre detectează un elefant, alarma sună, iar astfel elefanții ar trebui să plece într-o altă direcție”, a explicat Thijs.