Potrivit CNBC, una dintre companiile care creează acest tip de panouri este Source Global, care vrea să pună la dispoziție apa generată de aceste panouri în zonele care au cea mai mare nevoie.

Cody Friesen, CEO al Source Global, a creat aceste panouri în 2014 la Arizona State University, iar un an mai târziu a fondat startup-ul Source Global.

Costul de producție pentru un astfel de panou hidrologic este de 2.000 de dolari.

Friesen a declarat că „luând lumina soarelui și aerul, putem produce apă potabilă oriunde pe planetă... luăm apa, una dintre cele mai mari provocări ale umanității, și o transformăm într-o sursă regenerabilă care este perfect utilizabilă peste tot.”

Panourile hidrologice stochează vaporii de apă colectați din aer, iar apoi, folosind energia solară, îi transformă în apă lichidă, care este colectată într-un rezervor aflat în interiorul panourilor.

Source Global a instalat 40 de astfel de panouri în anul 2018 în Kenya pentru a ajuta reprezentanții Fundației Samburu Girls în căutarea pentru apă potabilă.

„Acum toată lumea poate avea apă potabilă acasă, la școală sau în comunitate cu ajutorul tehnologiilor secolului XXI”, a adăugat Friesen.

În prezent, compania are 450 de proiecte de implementare a panourilor sale în 52 de țări.

Echipa din spatele proiectului a strâns 150 de milioane de dolari de la investitori, cei mai importanți fiind Bill Gates, BlackRock și Duke Energy.

Pe glob sunt multe zone care pot beneficia de pe urma acestei tehnologii, din moment ce doar în India sunt aproximativ 800.000 de sate care au probleme în a găsi surse de apă potabile.

Organizația Mondială a Sănătății se teme că până la jumătatea acestui deceniu „jumătate din populația pământului va avea probleme cu găsirea de surse apă potabilă.”

Există o oportunitate pentru afacere și în țările unde apa potabilă este disponibilă la discreție, susține CEO-ul, deoarece dacă există avarii la sistemul public de apă potabilă, oamenii pot folosi panourile hidrologice pentru a-și suplimenta necesarul de apă.