Potrivit Vice, mai mulți oficiali americani au vizitat Charleston, Virginia de Vest, pentru a anunța planurile de transformare a fostei zone industriale producătoare de cărbuni din Munții Apalași, într-o zonă industrială pentru lumea modernă.

Dacă lucrurile decurg conform planului, guvernul american speră să devină o sursă importantă de baterii de litiu și să ajute America să devină independentă de lanțurile de aprovizionare din China.

Jennifer Granholm, secretară a Departamentului de Energie, a declarat că „producția bateriilor în America nu va fi bazată doar pe inovațiile noastre, ci și pe forța de muncă bine pregătită, reprezentată de ingineri, designeri, cercetători și muncitori. Trebuie să construim întregul lanț de aprovizionare aici.”

Oficialii americani vor să transforme fabricile din trecut, producătoare de combustibili fosili, în fabrici moderne care vor contribui la producția de energie verde pentru întreaga lume.

Când va fi gata, noua „Centură de Litiu” ar trebui să ofere oportunități de muncă pentru oameni din 13 state ce se regăsesc în estul Statelor Unite, inclusiv New York, Virginia de Vest și Mississippi.

Deși industria americană producătoare de litiu se află în mare pare în vestul țării, un depozit important de litiu a fost descoperit în zona orașului Charlotte, din Carolina de Nord.

Locuitorii din zonă nu sunt foarte încântați de intenția companiilor energetice de a mina litiul în zona respectivă, întrucât se tem că procesul va implica detonări constante, trafic și schimbări ale mediului înconjurător.

Litiul a fost descoperit și în vechile mine și fabrici din Virginia de Vest și poate fi extras din resturile lăsate la finalul industriei cărbunilor, spun experții.

Sarma Pisupati, profesor de energie și inginerie minerală la Penn State University, crede că este nevoie de o strategie care va arăta cât de folositoare pot fi materialele extrase pentru industria producătoare de baterii.

„Este crucial ca industria să aibă o strategie pentru dezvoltarea acestor resurse și să le facem disponibile la nivel comercial prin extragere și disponibilitate”, a adăugat ea.

Alte companii din sectorul energetic vor să transforme zona Munților Apalași într-un important producător de hidrogen, o altă alternativă la combustibilii fosili tradiționali.

Planurile de a transforma zona de est a Statelor Unite într-o industrie bazată pe extragerea și prelucrarea litiului arată faptul că există un interes considerabil pentru tranziția de la sursele tradiționale de energie la cele moderne.

Acesta ar trebui să fie un exemplu pentru restul lumii, prin care să modernizăm vechile puncte industriale și să le transformăm în fabrici producătoare de surse de energie verde pentru a putea construi un viitor mai verde și mai sănătos.