Potrivit Greek Reporter, 17.510 din cele 48.497 de specii de copaci ai lumii sunt în pericol de dispariție, ceea ce înseamnă aproximativ 29.9% din toate speciile care se regăsesc pe Pământ.

Acest număr nu ia în calcul speciile nedescoperite sau cele despre care cercetătorii nu știu foarte multe lucruri.

Excluzând categoria de copaci pe care oamenii de știință încă îi studiază, procentajul speciilor de copaci cu grad ridicat de risc de extincție s-ar putea apropia de 51.3%.

Raportul susține că „dacă ar fi să considerăm speciile pe care încă le studiem ca fiind în pericol, atunci procentajul speciilor în pericol ar fi de 38.1%.”

„Principalele pericole cu care se confruntă copacii sunt defrișările și alte forme de pierderi ale habitatului, cum ar fi exploatarea pentru lemn sau alte produse și apariția bolilor sau speciilor invazive. Schimbările climatice au și ele un impact semnificativ”, spun experții.

Schimbările climatice și manifestările acestora, precum vremea și temperaturile instabile, se numără printre principalele cauze ale riscului de dispariție.

Cercetătorii care au scris acest raport au declarat că „pe măsură ce temperaturile și vremea din lume se schimbă, tot mai mulți copaci își vor pierde zonele în care pot crește. Acest lucru afectează atât speciile care se află în zonele cu climă temperată, cât și pe cele din zonele tropicale, speciile din America Centrală fiind într-o situație foarte delicată.”

Copacii sunt o parte esențială nu doar a mediului, ci și a vieții noastre de zi cu zi, întrucât ei sunt responsabili pentru captarea anuală a aproximativ 2,6 miliarde de tone de dioxid de carbon, în vreme ce oferă adăpost, hrană și apă pentru specii care depind de ei.

Reîmpădurirea și protejarea pădurilor sălbatice din lume reprezintă câteva dintre modurile prin care putem ajuta la protejarea acestor habitate. Totodată, vom fi nevoiți să ne reducem emisiile pentru a scădea rata încălzirii globale și șansele de apariție a fenomenelor meteo extreme.