Potrivit raportului, promisiunile climatice din partea a 193 de țări în cadrul Acordului de la Paris ar putea presupune creșterea temperaturii globale cu 2.5 grade Celsius până la finalul acestui secol.

Experții sugerează că angajamentele din prezent vor implica o creștere a emisiilor cu 10.6% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2010. Aceasta reprezintă o îmbunătățire comparativ cu anul trecut, când se credea că emisiile la nivel global vor crește cu 13.7% până în 2030, comparativ cu nivelurile din anul 2010.

Deși datele de anul acesta arată că emisiile nu vor crește după anul 2030, ele nici nu înregistrează scăderea semnificativă de care este nevoie până la finalul acestui deceniu, potrivit cercetătorilor.

„Tendința de scădere a emisiilor înainte de anul 2030 arată faptul că țările au făcut progrese anul acesta”, a declarat Simon Stiell, secretarul executiv al UN Climate Change.

„Cu toate acestea, încă mai avem de lucru pentru a respecta pe deplin rapiditatea cu care vom continua să reducem emisiile pentru a menține rata încălzirii globale la 1.5 grade Celsius. Pentru a menține viu acest obiectiv, guvernele trebuie să își întărească planurile de acțiune climatică și să le implementeze în următorii opt ani.”

Majoritatea țărilor care au trimis noi contribuții determinate la nivel național sau care le-au actualizat pe cele vechi și-au întărit angajamentele pentru reducerea sau limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2025 și/sau 2030.

Un alt raport privind strategiile de dezvoltare pe termen lung pentru reducerea emisiilor urmărește planurile statelor în ce privește tranziția la zero emisii în jurul anului 2050. Acest raport indică faptul că emisiile de gaze cu efect de seră ale acestor state ar putea fi cu 68% mai mici în 2050 decât în 2019, asta dacă strategiile respective vor fi implementate la timp.

Stiell le cere reprezentanților guvernelor naționale să participe la COP27, care va avea loc în Sharm el-Sheik, Egipt, de pe 6 până pe 18 noiembrie, pentru a primi asistență în vederea implementării Acordului de la Paris în țările respective.

„COP27 va fi un punct de cotitură în ce privește schimbările climatice”, a declarat Sameh Shoukry, ministrul Egiptului pentru afaceri externe și președintele desemnat al COP27