Ogre.ai este o platformă specializată în prognoze și optimizarea energiei, care se adresează companiilor mari și medii din domeniul energetic.

Cu ajutorul tehnologiilor de inteligență artificială și învățare automată, Ogre.ai generează prognoze precise pentru producția, consumul, cererea de energie la stațiile de încărcare a mașinilor electrice cat și evaluarea pierderilor în sectoare precum electricitate, gaz și apa.

Planificare strategică și eficiență operațională în energie

Prin soluțiile sale, Ogre îmbunătățește planificarea strategică, reduce riscurile financiare și crește eficiența operațională, ajutând companiile să îmbunătățească performanța financiară și să ia decizii mai sustenabile.

”Ogre AI dezvoltă soluții bazate pe inteligență artificială care sunt specializate în prognozarea și optimizarea consumului și producției de energie. Serviciile noastre sunt oferite printr-o platformă SaaS integrată care pune la dispoziția operatorilor accesul la una sau mai multe soluții de prognoză și analiză”, ne-a precizat Matei Stratan.

Acesta adaugă faptul că platforma Ogre AI folosește algoritmi de învățare automată care analizează date istorice și actuale, inclusiv date despre vreme, comportamentul de consum, prețuri.

”Aceste analize creează modele predictive adaptabile care oferă prognoze precise pe termen scurt și lung, permițând optimizarea resurselor”, mai spune Matei.

20 de clienți europeni

În acest moment, Ogre AI are aproximativ 20 de clienți activi, platforma fiind folosită de clienți din diverse piețe europene, în special din România, Grecia si Austria, iar portofoliul startup-ului include atât furnizori și distribuitori de energie, cât și producători sau traderi.

”Vocația noastră este de a ajuta companiile energetice să-și gestioneze mai bine resursele și să minimizeze costurile și riscurile, prin automatizarea procesului și livrarea unei prognoze mai precise. În acest moment, dezvoltăm o versiune nouă a platformei pe care dorim să o livrăm la începutul anului 2025. De asemenea, lucrăm la îmbunătățirea prognozelor și a pipeline-urilor de inteligență artificială și machine learning”, menționează fondatorul Ogre AI.

Compania a fost fondată în 2021 și are în portofoliu clienți precum Enel, CEZ, VERBUND, PPC, Alliander și E.ON. Compania operează deja în 6 țări din Europa și are în vedere mai multe oportunități de extindere și pe alte continente.

Ogre AI aduce instrumente avansate de analiză a datelor și capabilități de modelare predictivă, care generează prognoze mai precise, dar și eficiență operațională sporită.

Acest parteneriat este foarte important pentru tranziția energetică, deoarece ajută la depășirea provocărilor legate de energiile regenerabile fluctuante și de schimbările înregistrate în cererea de piață, îmbunătățind integrarea surselor de energie regenerabile și a noilor tehnologii.

Impactul Ogre AI

De altfel, în viziunea lui Matei, AI-ul poate ajuta sectorul energetic prin îmbunătățirea prognozelor, optimizarea utilizării resurselor și reducerea costurilor operaționale.

”De asemenea, facilitează integrarea surselor regenerabile, făcând rețelele mai flexibile și sustenabile”, spune el.

Totuși, să demonstreze cum AI-ul poate reduce costuri și optimiza operațiunile a fost una dintre provocările lor inițiale.

”Odată ce le-am arătat rezultate din teste și studii de caz, au devenit mult mai interesați. Majoritatea răspunsurilor au fost pozitive, dar au necesitat o perioadă de testare și validare”, completează Matei.

Ogre AI este prezentă în Marea Britanie, România și Grecia. De la înființarea sa, Ogre AI a primit finanțări de peste 6 milioane de euro.

Modelul de business al Ogre AI este bazat pe abonamente și pe un tarif de tip SaaS (Software as a Service), cu opțiuni de personalizare a pachetelor pentru nevoile fiecărui client.

Potrivit lui Matei, clienții plătesc un abonament lunar sau anual care acoperă accesul la platformă, accesul la ultimele versiuni de AI și suportul tehnic.

Odată cu finanțarea primită în toamna acestui an, Ogre AI are oportunitatea de a extinde echipa și de a accelera îmbunătățirea și vânzarea produselor adăugând noi funcționalități pentru utilizatori și făcând sistemul mai robust.

”În următorii ani, planificăm să ne extindem pe alte piețe europene și să ne consolidăm poziția pe piață”, declară fondatorul startup-ului vorbind și despre impactul pe care Ogre AI îl are în transformarea sectorului energetic.

”Suntem abia la început de drum iar impactul serios va veni o dată cu scalarea. În principiu, am contribuit la creșterea eficienței operaționale pentru companiile partenere și am ajutat la reducerea risipei de energie și a emisiilor de carbon. Impactul nostru se resimte și în crearea unei rețele mai flexibile și mai adaptate pentru integrarea regenerabilelor”, concluzionează Matei Stratan.